Njemački parlament odgodio raspravu o proračunu za 2024.

Pixabay.com
Novac, ilustracija Foto: Pixabay.com

Njemački parlament odgodio je u četvrtak raspravu o proračunu za iduću godinu nakon što je ustavni sud ocijenio nezakonitom vladinu preraspodjelu 60 milijardi neiskorištenih ‘pandemijskih’ eura u fond za ublažavanje klimatskih promjena.

Proračunski manevar omogućio je strankama vladajuće ‘semafor’ koalicije, socijaldemokratima, zelenima i liberalima, da izvuku maksimalnu korist iz privremene obustave ustavnog ‘plafona’ zaduživanja u koronakrizi, prenosi Hina.

Manevar je izveden retroaktivnom dopunom zakona o proračunu za 2021. godinu, koja je državi omogućila da se zaduži za 60 milijardi eura, iako to nije bilo potrebno u tom razdoblju, i da preko klimatskog fonda koristi taj novac u idućim financijskim godinama.

Novac je fondu doznačen u veljači 2022., i to za 2021. godinu, dakle retroaktivno, objašnjava sud poništenje spornog zakona.

To je ministru financija Christianu Lindneru omogućilo da u ovoj godini ponovo uvede ‘plafon’ zaduživanja, koji ograničava proračunski manjak na 0,35 posto BDP-a, a suspendiran je od 2020. do 2022. godine zbog pandemije.

Ustavni sud upozorio je u presudi da se plafon duga smije ‘probiti’ samo u izvanrednoj situaciji, poput pandemijske krize. Prijenos sredstava u klimatski fond ne ispunjava taj uvjet, stoji u presudi suda, objavljenoj u srijedu.

Vlada je prekršila ustav i odobrenjem zaduženja u financijskoj godini 2021. godinu i planiranjem potrošnje u narednim financijskim godinama, navodi sud u presudi.

Ustav je prekršen i usvajanjem zakona o dopuni proračuna za 2021. na kraju te godine budući da on mora biti usvojen godinu ranije, upozorili su suci.

Njemački parlament odgodio je zbog presude raspravu o prijedlogu proračuna za 2024. Odbor za proračun sastat će se tijekom dana, prema redovnom rasporedu, ali pozvat će idući utorak stručnjaka kako bi saslušao njegovo mišljenje i donijeti konačnu odluku dva dana kasnije.

“Sudska presuda ima dalekosežne posljedice za fiskalnu politiku u Njemačkoj”, rekao je Clemens Fuest, predsjednik ekonomskog instituta Ifo, dodavši da će potrošnja na dekarbonizaciju na saveznoj razini biti značajno ograničena u idućim godinama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari