Njemački BDP u 2023. manji za 0,3 posto, uzroci visoke cijene i slaba potražnja

pixabay.com
Smanjenje BDP-a u Njemačkoj Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se u 2023. za 0,3 posto, izvijestio je statistički ured ove države, istaknuvši kao uzroke visoke cijene, nepovoljne uvjete financiranja i slabu potražnju.

U 2022. je, navodi Hina, porastao za 1,8 posto.

“Gospodarstvo je posustalo u 2023. u okruženju koje su ponovo obilježile krize. Cijene su u posljednje vrijeme pale, ali su još uvijek na visokoj razini u svim fazama ekonomskog procesa i zakočile su ekonomski rast, a danak su uzeli i nepovoljni uvjeti financiranja zbog podignutih kamatnih stopa te slabija domaća i inozemna potražnja”, rekla je šefica Destatisa Ruth Brand.

Inflacija je smanjila potrošnju, dok je izvoznike zakočila slabija globalna potražnja. Izvoz se smanjio za tri, a uvoz za 1,8 posto.

U četvrtom tromjesečju BDP se smanjio za 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada je prema novim izračunima stagnirao, izvijestio je Destatis.

Dosadašnje procjene pokazivale su pad aktivnosti od 0,1 posto u razdoblju od srpnja do rujna.

Bruto dodana vrijednost u industriji smanjila se lani za dva posto, odražavajući oštar pad u energetskom sektoru i privrednim granama koje troše puno energije, poput metalne i kemijske industrije.

Jedina svijetla točka u Njemačkoj bila je automobilska industrija. Uslužni sektor imao je uz povećanje dodane vrijedosti od 2,6 posto u informatičko-komunikacijskom području, i pad od jedan posto u ugostiteljstvu, prometu i trgovini.

3 Odgovora

  1. Koliko sam shvatila kopiramo Njemačku, kad će se to vidjeti na ekonomskoj računici?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari