Njemačka telekomunikacijska tvrtka počinje koristiti Amazonov oblak

Freepik.com
foto: freepik.com/Ilustracija

O2 Telefonica Njemačka premjestit će milijun korisnika 5G mreže u oblak Amazon Web Services (AWS) kasnije ovog mjeseca, što je potez američkog online trgovca za prodor na globalno telekomunikacijsko tržište, izjavili su čelnici tvrtke za Reuters.

Dok su neke telekomunikacijske mreže premjestile IT i druge sporedne operacije u javni oblak, potez podružnice španjolske grupe Telefonica je prvi u svijetu kada postojeći mobilni operater prebacuje svoju jezgrenu mrežu u javni oblak.

Velike tvrtke za usluge računalstva u oblaku kao što je Amazon i Microsoft pokušavaju prijeći više u sektor telekomunikacija, privučeni milijardama dolara potencijalnog prihoda, ali operateri su bili oprezni u pogledu sposobnosti javnih oblaka u upravljanju mobilnom mrežom.

Želim vidjeti da radi barem jedno do dva tromjesečja i imati plan za premještanje najmanje 30 do 40 posto svoje korisničke baze do 2025. – 2026. Telefonica je prvo radila s AWS-om i Ericssonom, a zatim je prešla na Nokiju i AWS”, rekao je Mallik Rao, glavni tehnološki i informacijski direktor u O2 Telefonici, također poznata kao Telefonica Njemačka. Tvrtka ima 45 milijuna kupaca u Njemačkoj.

AWS i O2 Telefonica nisu otkrili financijske detalje posla.

Jezgrena mreža, koja se sastoji od poslužitelja visokih performansi u podatkovnim centrima, centralni je dio mobilne mreže koja sigurno usmjerava podatke i pozive velikim brzinama. Javni oblak bi trebao smanjiti troškove, povećati opseg i omogućiti popravke bez prekida usluge.

Ovakav sličan manevar, u SAD-u je s Amazonom uradio Dish, koji je svoju mobilnu mrežu izgradio od nule te 2021. godine postao jedina telekomunikacijska tvrtka koja koristi AWS oblak za jezgrenu mrežu.

“Dish je bio puno lakši jer nisu imali postojeće sustave koje je trebalo modificirati za rad s oblakom”, rekao je potpredsjednik AWS-a Jan Hofmeyr u intervjuu.

Nokia, koja je također radila s Dishom, osigurat će softver, a AWS će osigurati svoju infrastrukturu za Telefonicu.

Očekuje se da globalno tržište telekomunikacijskih oblaka dosegne 108,7 milijardi dolara do 2030. godine s 19,7 milijardi dolara koliko je imao 2021., što ga čini pokretačem rasta za tvrtke kao što je Amazon.

“Želimo učiniti poslovnim radnim opterećenjem telekomunikacijske kompanije”, rekao je Hofmeyr iz AWS-a, dodajući da tvrtka očekuje više poslova s drugim operaterima u sljedećih 12 mjeseci.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari