Njemačka: Sindikat strojovođa i željeznica postigli dogovor

Hina/EPA
Željeznice, Njemačka, Foto: Hina/Epa/Filip Singer, ožujak 2024.

Nakon šest štrajkova u posljednjih nekoliko mjeseci koji su paralizirali željeznički promet u Njemačkoj, sindikat strojovođa GDL i Njemačka željeznica (Deutsche Bahn, DB) postigli su u sporazum o kolektivnom ugovoru.

„Mi smo nakon mnogo natezanja i teških pregovora s GDL-om potpisali nove kolektivne ugovore“, rekao je direktor kadrovskog odjela DB-a Martin Seiler.

Glavna prepreka dogovoru bio je zahtjev za smanjenjem radnog vremena za strojovođe s 38 na 35 radnih sati tjedno, uz punu plaću, prenosi Hina, na što je DB na kraju i pristao. Zaposleni koji ostanu pri sadašnjem radnom vremenu, dobit će i veće plaće.

Svim strojovođama bit će povećane plaće za 420 eura, a bit će isplaćena i jednokratne premije za pokrivanje troškova inflacije u visini od 2.850 eura. Direktor sindikata GDL, Klaus Weselsky, rekao je kako je postignuti dogovor potpuni uspjeh za GDL.

Ministar prometa Volker Wissing pozdravio je dogovor sindikata i DB-a. Ovo je zaista dobra vijest za sve korisnike željezničkog prometa koji su prolazili kroz velike poteškoće posljednjih mjeseci, rekao je Wissing.

Od studenog, kada su počeli pregovori, strojovođe su štrajkale šest puta, što je dovodilo do višednevnog kolapsa međugradskog i gradskog željezničkog prometa.

Skraćenje radnog vremena je problematično zbog demografske situacije nedostatka radne snage, rekao je direktor Instituta za svjetsko gospodarstvo (IfW) iz Kiele Moritz Schularick.

On je rekao da bi za gospodarstvo, ali i za blagajne mirovinskog osiguranja, bio bolji dogovor koji ide u smjeru većih plaća i više rada.

Tijekom pregovora sindikat GDL i njegov direktor Weselsky našli su se na udaru kritika da ustrajanjem na svojim zahtjevima štete reformi prometa u Njemačkoj. GDL-u se također predbacuje da se kao najmanji sindikat zaposlenih na željeznici želi profilirati u konkurenciji s većim sindikatima.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari