Njemačka banka KfW najavila veću potporu za zelenu obnovu zgrada

pixabay.com
Zelena obnova Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Njemačka državna razvojna banka KfW najavila je veću potporu za zelenu obnovu zgrada i za cjenovno povoljno stanovanje u ovoj godini, istaknuvši i novčanu pomoć za tehnologije ključne za energetsku tranziciju.

Više od 10 milijardi eura rezervirano je u ovogodišnjem proračunu za obnovu zgrada i za stanovanje, otprilike upola više no što je potrošeno u 2023. godini

“Po vladinom nalogu pomažemo ljudima u Njemačkoj u postupnoj tranziciji na klimatski prihvatljivo stanovanje”, istaknuo je na početku konferencije za novinare predsjednik banke Stefan Wintels, prenosi Hina.

KfW će proračunskim novcem koji joj je stavljen na raspolaganje kreirati poticaje za stvaranje cjenovno prihvatljivog stambenog prostora, dodao je Wintels.

Potpora će biti osigurana i za manje tvrtke, istaknuli su u banci, najavljujući veće iznose za bitne teme poput leasinga, razvoja i promicanja ključnih tehnologija za energetsku tranziciju.

Banka je lani smanjila obujam novih poslova za trećinu, na 111,3 milijarde eura. Domaći poticaji gotovo su prepolovljeni, na 77,1 milijardu eura.

Pad odražava znatno smanjene potpore za energetski sektor i za efikasne zgrade u usporedbi s 2022. kada je vlada kompanijama i građanima nastojala ublažiti teret visokih cijena energije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari