Njemačka autoindustrija 2024. godinu započela s padom prihoda i dobiti

Pexels.com
BMW, ilustracija, Foto: Pexels.com

Njemački proizvođači automobila zabilježili su pad prodaje i dobiti u prvom tromjesečju, pokazalo je u srijedu istraživanje konzultantske kuće Ersten Young (EY).

Prihod njemačkih autokompanija bio je u prvom tromjesečju manji za 1,7 posto nego u istom razdoblju lani, a dobit za 25 posto.

Pihod Vokswagena, BMW-a i Mercedes-Benza iznosio je 148 milijardi eura, sudeći po EY-ovoj analizi ključnih financijskih pokazatelja 16 vodećih svjetskih proizvođača automobila.

Prihod svih 16 kompanija, prenosi Hina, uvećan je na početku godine za 3,9 posto, na približno 493 milijarde eura.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je oko 33,8 milijardi eura i bila je tek neznatno veća nego na početku 2023. godine.

Što se japanskih proizvođača tiče, njihova je dobit porasla za 87 posto, a prihod za 17 posto zahvaljujući u prvom redu znatno slabijem jenu, a time i znatno povoljnijim cijenama njihovih automobila za kupce širom svijeta.

Prosječna EBIT marža u skupini 16 najvećih proizvođača iznosila je 7,4 posto, a najprofitabilnija je bila južnokorejska Kia s maržom od 13,1 posto.

Slijede BMW s 11,1 posto i Mercedes s 10,8 posto, koji je lani zauzeo prvo mjesto, ispred matičnog Opela i multinacionalnog diva Stellantisa.

Marža američkog proizvođača električnih automobila Tesle bila je u prvom tromjesečju otprilike upola niža nego lani i iznosila je 5,5 posto.

9 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari