Neznatan rast cijena nafte prati gospodarstvene pokazatelje SAD-a

Freepik.com
Naftno polje, ilustracija, Foto: Freepik.com

Cijene nafte na svjetskim tržištima bilježe neznatan rast, nakon što su industrijski podaci pokazali iznenađujući pad zaliha sirove nafte u SAD-u prošlog tjedna, što je pozitivan znak za potražnju.

Fjučersi nafte Brent porasli su pet centi, ili 0,06 posto, te iznose 88,47 američka dolara po barelu, a terminski ugovori na američku sirovu naftu West Texas Intermediate (WTI) porasli su za osam centi, ili 0,1 posto, te iznose 83,44 dolara po barelu.

Zalihe sirove nafte u SAD-u pale su za 3,237 milijuna barela u tjednu koji je završio 19. travnja, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na brojke Američkog instituta za naftu. Nasuprot tome, šest analitičara koje je anketirao Reuters očekivalo je porast od 800.000 barela.

Tržišta nafte promatraju i gospodarstvene pokazatelje u SAD-u. Poslovna aktivnost u SAD-u, prema analizi S&P Global je ovog mjeseca da je PMI indeks proizvodnje 50,9 što je pad s 52,1 koliko je iznosio u ožujku, što je i najniža razina u zadnja četiri mjeseca.

“To bi moglo pomoći u uvjeravanju kreatora politike da su smanjenja stopa potrebna za potporu gospodarstvu”, rekli su analitičari ANZ-a u bilješci.

Smanjenje kamatnih stopa u SAD-u moglo bi potaknuti gospodarski rast i, zauzvrat, potražnju za naftom od strane najvećeg svjetskog potrošača goriva.

Analitičari su i dalje bili usredotočeni na najnoviji razvoj sukoba na Bliskom istoku, iako je utjecaj na zalihe nafte za sada ograničen.

“Nedavna izvješća sugeriraju da i Iran i Izrael smatraju da su trenutne operacije zaključene jedna protiv druge, bez potrebe za daljnjim djelovanjem za sada”, rekli su analitičari ING-a u bilješci.

SAD i Europa pripremaju se za nove sankcije protiv Irana – iako one možda neće imati značajan utjecaj na opskrbu naftom u neposrednoj budućnosti, dodali su iz ING-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari