Neto dobit brodogradilišta Viktor Lenac u godinu dana pala za 15,6 posto

Brodogradilište, ilustracija. Foto: Sahin Sezer Dincer/Pexels

Brodogradilište Viktor Lenac lani je ostvarilo neto dobit u iznosu od 4,5 milijuna eura, što je za 15,6 posto manje nego godinu dana ranije, pokazuju podaci iz financijskog izvještaja te tvrtke objavljeni na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni su poslovni prihodi kostrenskog brodogradilišta u prošloj godini iznosili 85,4 milijuna eura, što je rast za 0,33 posto, dok su poslovni rashodi rasli nešto brže, za 2,6 posto, na 79,5 milijuna eura.

Iz Lenca navode i kako je za prošlu godinu obračunata amortizacija od 6,5 milijuna eura. Promatrajući zajedno ostvarenu dobit nakon oporezivanja s amortizacijom, Viktor Lenac je i u 2023. ostvario akumulaciju sredstava nužnih za obnovu doka 11 od značajnih 11 milijuna eura, koji osiguravaju nastavak ulaganja, neovisno o dinamici i visini budućih dugoročnih zaduženja planiranih u tu svrhu.

Ukupna EBITDA, ističu, zadovoljavajuća je, posebice imajući u vidu da Viktor Lenac pola godine nema na raspolaganju najveći plutajući dok, kao najvažniji kapacitet za remontnu djelatnost.

Tijekom godine u alate i zamjenu opreme uloženo je oko 900.000 eura, a najvažnije ulaganje je obnova doka 11 i izgradnja novih pontona, kojima će se zamijeniti dotrajali, što je povjereno brodogradilištu 3. maj.

Radovi su započeli krajem srpnja prošle godine, a očekuje se da će pontoni biti dovršeni i isporučeni sredinom 2024.

Istodobno se, piše Hina, u Lencu obnavljaju čelične strukture na doku, kako bi se maksimalno iskoristilo vrijeme u kojem je dok 11 izvan operativne funkcije.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari