Nerealizirani gubici na vrijednosnim papirima Bank of America porasli na 131,6 milijardi dolara

pixabay.com
Dolari, ilustracija Foto: Pixabay.com

Bank of America izvijestila je o nerealiziranim gubicima od 131,6 milijardi dolara na vrijednosnim papirima u trećem tromjesečju, rastućim u odnosu na drugo tromjesečje.

Nerealizirani gubici, piše Reuters, su pod strožim nadzorom ulagača još od ožujka, kada je banka Silicon Valley prodala portfelj svojih udjela uz oštar gubitak, što je ubrzalo njezin kolaps i potaknulo najgora previranja u industriji od financijske krize 2008. godine.

Analitičari kažu da je malo vjerojatno da bi Bank of America prodala vrijednosne papire s gubitkom jer zajmodavac ima jaku likvidnost s potrošačkim depozitima i većim kapitalom. Čuvanje vrijednosnih papira do dospijeća također mu daje fleksibilnost za izbjegavanje gubitaka po tržišnoj cijeni.

Banke koriste oznaku koja se drži do dospijeća za kupnju manje rizičnih vrijednosnica iako u okruženju rastućih kamatnih stopa postoji ograničen potencijal povećanja.

“Sve su to nerealizirani gubici na vrijednosnim papirima za koje jamči država”, rekao je glavni financijski direktor Bank of America, Alastair Borthwick, novinarima tijekom konferencijskog poziva raspravljajući o zaradi u trećem tromjesečju.

Bank of America, drugi najveći zajmodavac u SAD-u, imao je oko 603 milijarde dolara u vrijednosnim papirima koji se drže do dospijeća, navodi se u priopćenju, smanjivši se sa 614 milijardi dolara u drugom tromjesečju.

Međutim, posjedi imovine s niskim prinosom također su ograničili sposobnost drugog najvećeg američkog zajmodavca da ostvari veći profit od raspoređivanja svoje gotovine na tržišta novca ili druge imovine s većim prinosima, rekli su analitičari.

Američke banke mogle bi se suočiti s najmanje 650 milijardi dolara nerealiziranih gubitaka u svojim portfeljima vrijednosnih papira, prema procjeni Moody’sa nakon što su izgledi da će kamatne stope ostati više duže doveli do pada tržišta obveznica u trećem kvartalu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari