NEOM: Danska tvrtka osigurat će logistiku za budući saudijski grad

https://www.neom.com/en-us/newsroom/gallery#
NEOM: "The Line", Izgradnja novog grada, Foto: www.neom.com

Danski špediter DSV udružio je snage sa Saudijskom Arabijom u projektu koji će osigurati logistiku za budući saudijski grad na obali Crvenog mora.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman najavio je planove za NEOM 2017. godine, u sklopu plana reformi Vision 2030 koji bi trebao smanjiti ovisnost saudijskog gospodarstva o nafti.

Projekt NEOM vrijedan je 500 milijardi dolara i predviđa izgradnju grada na obali Crvenog mora u kojem bi trebalo živjeti devet milijuna stanovnika. Glavni je ulagač saudijski stabilizacijski fond.

NEOM je regija na sjeverozapadu Saudijske Arabije. NEOM znači „nova budućnost“ i s više od 3.600 zaposlenika – iz 97 zemalja – koji već žive i rade na lokaciji. Jedinstvena lokacija NEOM-a omogućit će stanovnicima poboljšane uvjete za život dok će štititi 95 posto okolnog prirodnog krajolika, stoji na službenoj stranici NEOM-a.

Danska kompanija i NEOM osnovali su početkom tjedna zajedničku kompaniju koja bi trebala pratiti projekt logističkim uslugama. Vrijednost nove kompanije iznosi 10 milijardi dolara. 

“Partnerstvo će se usredotočiti na pružanje logističkih usluga za NEOM u nadolazećim godinama”, stoji u priopćenju, prenosi Hina. NEOM će biti vlasnik 51 posto nove tvrtke, a ostatak će biti u vlasništvu danskog DSV-a.

“Zajedničko ulaganje omogućit će upravljanje opskrbnim lancem od početka do kraja, razvoj i ulaganja u prometnu i logističku imovinu i infrastrukturu, kao i prijevoz i isporuku robe i materijala unutar NEOM-a”, priopćile su kompanije. Očekuje se da će nova kompanija otvoriti više od 20.000 radnih mjesta.

NEOM se već gradi, a prve će destinacije biti dostupne od 2024. godine, prema najavama sa službene stranice. Projekt je fazan, tako da će OXAGON također dobiti prve stanovnike 2024. godine, a TROJENA će postati mjesto za život, rad i odmor 2026. godine.

Prvi moduli THE LINE-a bit će također biti aktiviran 2026. godine, a do 2030. oko milijun ljudi bit će stanovnici NEOM-a. Najavljena su i očekivanja da će do 2045. godine stanovništvo NEOM-a iznositi devet milijuna.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari