Nakon prosvjeda poljoprivrednika, Bugarska obustavlja uvoz sjemenki suncokreta iz Ukrajine

Foto: Renda Eko Riyadi/Pexels

Bugarska vlada pristala je privremeno obustaviti uvoz sjemenki suncokreta iz Ukrajine, nakon prosvjeda poljoprivrednika, rekao je u srijedu premijer Nikolai Denkov, obećavši potporu domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Prošli četvrtak, pojašnjava Hina, Bugarska je ukinula zabranu uvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, priklonivši se argumentu o snižavanju cijena i istupivši iz skupine zemalja EU koje su je odlučile jednostrano produljiti kako bi zaštitile domaću poljoprivrednu proizvodnju.

Ukidanje zabrane neće ugroziti konkurentnost bugarskih poljoprivrednika, stajalo je u odluci.

Poljoprivrednici su se, međutim, digli na noge i blokirali prometnice početkom tjedna, tražeći zabranu uvoza pšenice, kukuruza, suncokretovih sjemenki iz Ukrajine u strahu od niskih cijena uvoza.

Vlada je nakon prosvjeda ipak pristala privremeno obustaviti uvoz sjemenki suncokkreta, prema riječima premijera Denkova.

Ilija Prodanov, predstavnik prosvjednika, potvrdio je u srijedu na televiziji bTV da su prethodne večeri s vladom postigli dogovor.

Uvoz sjemenki suncokreta bit će obustavljen dok Bugarska i Ukrajina ne dogovore kvote.

Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU, a Ukrajina je pristala u roku od 30 dana uvesti mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka.

2 Odgovora

  1. Bravo za Bugarsku. Tako bi trebala i HR napraviti, cijene žitarica su pale kao nikad do sad, ratari ce propast. Zbrojem svih troškova i same zarade postaje neisplativ njihov rad i muka. Zabrana uvoza čim prije!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari