Naftne i plinske tvrtke u Norveškoj trebale bi u 2024. uložiti 21,85 milijardi dolara

Pixabay.com
Nafta, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Naftne i plinske tvrtke koje posluju u Norveškoj trebale bi u 2024. godini uložiti 240 milijardi norveških kruna (21,85 milijardi dolara), gotovo devet posto više nego ove godine i više od prvotno očekivanog, objavilo je norveško udruženje u novoj prognozi.

Offshore Norway u prijašnjoj prognozi temeljenoj na anketi svojih članova predviđao je da će ulaganja u sektoru nafte i plina u 2024. godini iznositi 194,3 milijarde kruna.

Poboljšane prognoze pripisuju se novim razvojnim projektima, povećanom obujmu postojećih projekata te inflaciji i slaboj valuti, priopćila je grupa. U 2023. godini investicije su dosegnule 220,5 milijardi kruna, prenosi Hina.

U Norveškoj postoji veliki pritisak na tržištu platformi za bušenje u moru, ali na međunarodnoj razini tržište pod morem najviše pridonosi rastu cijena, rekao je Reutersu Marius Andersen, glavni ekonomist Offshore Norgea.

U godinama nakon 2024. investicije će se postupno smanjivati i u 2028. će iznositi 166,5 milijardi kruna, budući da će veliki projekti biti okončani.

U Norveškoj posluju velike naftne i plinske tvrtke, uključujući Equinor, Aker BP, Vaar, Conocophillips i Shell. Norveška je najveći proizvođač nafte i plina u zapadnoj Europi, s ukupnom proizvodnjom nešto većom od četiri milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno.

Iako namjerava postići nultu neto emisiju stakleničkih plinova do 2050., ona također nastavlja istraživati ​​i razvijati nova naftna i plinska polja, uključujući ona u Barentsovom moru.

Offshore Norway očekuje da će u 2024. godini potrošnja na istraživanje i konceptualne studije porasti s ovogodišnje 26,2 milijarde na 31 milijardu kruna. Također očekuje nešto više od 40 istražnih bušotina u idućoj godini, nasuprot njih 32 u dosadašnjem tijeku godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari