Na Wall Streetu i dalje oprez, oštar pad na azijskim burzama

Pixabay.com
Azijske burze, ilustracija Foto: Pixabay.com

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks ostao gotovo nepromijenjen jer su ulagači oprezni, s obzirom da bi Fed mogao dodatno povećati kamatne stope i zadržati ih na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se očekivalo.

Dow Jones je, piše Hina, oslabio 0,22 posto, na 33.433 boda, dok je S&P 500 porastao 0,01 posto, na 4.288 bodova, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 13.307 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada oprez već desetak dana, otkad su čelnici američke središnje banke poručili da bi kamatne stope do kraja godine mogle dodatno porasti i da bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje nego što se očekivalo.

Rast gospodarstva se usporava, pri čemu slabe inflacijski pritisci, no inflacija je i dalje daleko od Fedove ciljane razine od dva posto.

Jučer je guvernerka Feda Michelle Bowman kazala da je spremna podržati još jedno povećanje kamata ako predstojeći podaci pokažu da se inflacija spušta presporo.

MSCI indeks na najnižoj razini od studenog

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale jer se ulagači klone rizičnijih investicija, s obzirom da bi kamate u zapadnim zemljama mogle ostati povišene dulje nego što se očekivalo.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u sedam sati u minusu više od jedan posto i pao na najnižu razinu od kraja studenoga prošle godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skliznuo 1,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Hong Kongu pale između 1,1 i 3,1 posto. Na kineskim se burzama ne radi zbog Zlatnog tjedna, a zbog praznika se ne radi ni u Južnoj Koreji.

Oštar pad burzovnih indeksa u Hong Kongu posljedica je, kažu analitičari, korekcije cijena dionica nakon skoka u petak, pri čemu je pod najvećim pritiskom nekretninski sektor.

Znatno su pale i cijene dionica u Australiji, premda je tamošnja središnja banka zadržala kamatne stope nepromijenjene.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari