Na cijene nafte na tržištu utječu očekivanja od američkog FED-a

Pixabay.com
Nafta, ilustracija Foto: Pixabay.com

Cijene nafte su zabilježile rast na svjetskim tržištima usred rastućih očekivanja da će Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u rujnu, iako su cijene ograničene zbog većih zaliha u SAD-u i plana OPEC+ za povećanje ponude.

Terminski ugovori za naftu Brent veći su za 31 cent, ili 0,40 posto, te iznose 78,72 američka dolara po barelu, dok su terminski ugovori za američku West Texas Intermediate (WTI) naftu veći za 41 cent, ili 0,55 posto, i iznose 74,48 dolara.

Gotovo dvije trećine ekonomista sada predviđaju smanjenje kamatnih stopa u SAD-u, u rujnu, prema Reutersovoj anketi. Niže kamatne stope smanjuju troškove zaduživanja, što može potaknuti gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom.

Međutim, kretanje kamatne stope FED-a daleko je od unaprijed određenog zaključka jer se aktivnost američkog uslužnog sektora, koji čini većinu gospodarske proizvodnje zemlje, vratila na rast u svibnju nakon pada u prethodnom mjesecu. To bi potencijalno moglo oslabiti argumente za smanjenje kamata.

Referentne vrijednosti nafte i dalje su bile usmjerene ka tjednom padu od oko četiri posto od četvrtka, pritisnute najnovijom odlukom o opskrbi Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, odnosno grupe OPEC+.

Freepik.com
Podaci o proizvodnji nafte u svijetu, Foto: Freepik.com

Grupa se u nedjelju složila produžiti većinu svojih smanjenja proizvodnje nafte na 2025., ali je ostavila prostora da se dobrovoljna smanjenja od osam članica postupno ukinu, počevši od listopada.

“Vjerujemo da će potez OPEC+ da smanji 2,2 milijuna barela dnevno u zadnjem kvartalu 2024. dodati dodatni pritisak na referentne cijene”, rekao je Emril Jamil, viši analitičar za sirovu naftu u LSEG Oil Research.

Saudijska Arabija također je snizila svoje službene prodajne cijene srpanjske sirove nafte, pokazao je dokument u koji je Reuters imao uvid u srijedu. Ovaj potez uslijedio je usred pada referentnih vrijednosti sirove nafte na Bliskom istoku i slabijih profitnih marži azijskih rafinerija.

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD-u povećane su za 1,2 milijuna barela u tjednu do 31. svibnja, u usporedbi s procjenama analitičara za pad od 2,3 milijuna barela, pokazuju podaci američke Uprave za energetske informacije.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari