Musk predložio pokretanje robotaksija u Kini

Wikimedia Commons
Elon Musk, Foto: Wikimedia Commons

Elon Musk je tijekom svog nedavnog posjeta Kini predložio testiranje Teslinog naprednog paketa pomoći vozaču pokretanjem robotaksija, izvijestile su novine China Daily.

Kineski dužnosnici navodno su rekli izvršnom direktoru Tesle da Kina podržava kompaniju i njenu želju da testira robotaksije u njihovoj zemlji i nada se da će to biti dobar primjer ostalima. Međutim, kineske vlasti nisu odmah odobrile široku upotrebu funkcija potpunog samoupravljanja (FSD).

Prije potpunog uvođenja svojih FSD funkcija, kompanija još treba dobiti odobrenje za prikupljanje i prijenos podataka koji su potrebni Teslinim automobilima za treniranje mogućnosti pomoći vozačima. Reuters prenosi i da Tesla želi pokrenuti testiranje robotaksija u Šangaju, gdje se nalazi njihova najveća tvornica na svijetu.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk posjetio je Peking krajem prošlog mjeseca i susreo se s kineskim premijerom Li Qiangom. Musk je htio razgovarati o uvođenju FSD-a i o tome može li Tesla osigurati vladina odobrenja za prijenos podataka u inozemstvo što bi se moglo pokazati ključnim u njegovom razvoju autonomnih vozila.

FSD je najautonomnija verzija softvera Autopilot i uvedena je 2020. Njegove značajke uključuju samostalno parkiranje, automatsku promjenu prometne trake i prometnu navigaciju.

Musk je na tom putovanju uspio ostvariti par ciljeva. Ključna je bila potvrda vrhunske kineske automobilske udruge koja je rekla da su Teslini automobili Model 3 i Y usklađeni s propisima o sigurnosti podataka. To omogućava lokalnim vlastima da automobile marke Tesla puste u dijelove Kine u kojima su prethodno bili zabranjeni.

Tesla se dogovorio i s Baiduom da će koristiti licencu za mapiranje te kompanije kako bi prikupio podatke o kineskim javnim cestama. Međutim, kineski mediji tvrde da taj dogovor nema izravne veze s FSD-om.

Musk je odustao od dugogodišnjeg cilja da Tesla napravi pristupačne električne automobile za mase i želi se usredotočiti na softver za autonomnu vožnju, robotaksije i humanoidnog robota Optimus.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari