Tesla u Kini ruši cijene svojih auta, a u Americi samo cijenu softvera za samostalnu vožnju

Pixabay.com
Tesla, Foto: Pixabay.com

Tesla je u SAD-u snizio cijenu svog softvera za automobile koji se samostalno voze (FSD) s 12.000 dolara na 8.000 dolara. Istovremeno, izvršni direktor Elon Musk potvrđuje svoju predanost tehnologiji za samovožnju.

Musk tvrdi da će ta tehnologija postati glavni izvor prihoda za njegovu tvrtku. No već godinama ima probleme s postizanjem samoupravljanja, a tehnologija je pod sve većim regulatornim i pravnim nadzorom.

U 2023. Musk je rekao da je cijena FSD-a, koja je tada iznosila 15.000 dolara, vrlo niska, prenosi Reuters. Tvrdio je da će vrijednost automobila dramatično porasti ako postane autonoman. Tvrtka svoj softver za vozila bez vozača naziva autopilotom ili FSD-om, ali kaže da to njihova vozila ne čini autonomnima i da im je potreban aktivan nadzor vozača.

Tesla također snižava cijene svoje linije automobila na glavnim tržištima boreći se s padom prodaje. Snizio je cijene za gotovo 2.000 dolara u svojoj ponudi u Kini, odražavajući smanjenje cijena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Musk je navodno htio da Tesla smanji radnu snagu za 20 posto jer su isporuke vozila pale za toliko između četvrtog kvartala 2023. i prvog kvartala 2024., objavio je Bloomberg.

Ranije ovog mjeseca Tesla je rekla da je isporučio 386.810 automobila u prvom kvartalu 2024., što je pad od 20,1 posto u odnosu na prethodni kvartal. Pad isporuke bio je najniži kvartalni učinak tvrtke od 2022.

Prošlog tjedna milijarder je najavio masovna otpuštanja u Tesli i rekao da tvrtka smanjuje radnu snagu za više od 10 posto.

“Tijekom godina brzo smo rasli s više tvornica diljem svijeta. S ovim brzim rastom, došlo je do dupliciranja uloga i radnih funkcija u određenim područjima. Ne postoji ništa što mrzim više, ali to se mora učiniti”, kazao je Musk.

Prije otpuštanja, iz Tesle su najavili da će zaposliti više od 140.000 ljudi diljem svijeta.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari