Musk na sudu pobijedio bivše zaposlenike Twittera

Wikimedia Commons
Elon Musk, Foto: Wikimedia Commons

Američki sud odbacio je slučaj koji su pokrenuli bivši zaposlenici Twittera, optuživši milijardera Elona Muska da je nezakonito uskratio otprilike 500 milijuna dolara otpremnina dugovanih radnicima otpuštenima nakon njegove akvizicije tvrtke.

Sutkinja Trina Thompson pojasnila je, piše BBC, da zaposlenici nisu dokazali kako su njihovi zahtjevi zaštićeni saveznim zakonom.

Odluka je protumačena kao velika pobjeda za Muska koji je kupio Twitter 2022. godine i odmah počeo provoditi promjene, uključujući otpuštanje tisuća zaposlenika.

Ti potezi izazvali su višestruke tužbe bivših zaposlenika i dobavljača, koji su optužili tvrtku da uskraćuje obećane isplate.

U tužbi, podnesenoj prošle godine na sudu u San Franciscu, navedeno je da je tvrtka zaposlenicima osigurala samo jednomjesečnu plaću kao otpremninu umjesto daleko izdašnijih beneficija, uključujući najmanje dva mjeseca plaće i doprinose za zdravstveno osiguranje koji su bili obećani.

Muskov pravni tim potaknuo je sutkinju da odbaci tužbu, tvrdeći da se američki Zakon o sigurnosti prihoda iz mirovinskih planova zaposlenika ne odnosi na ovaj slučaj. Taj zakon, naime, postavlja standarde za privatne zdravstvene i mirovinske planove.

Ovo nije jedini slučaj u kojem bivši zaposlenici Twittera tuže Muska, a sutkinja Thompson je ukazala na te sporove, napomenuvši da bi radnici mogli imati prilike drugdje dokazati svoje zahtjeve.

“Ovaj sud za njih nije nadležan. Međutim, tužitelji nisu bez pravnog lijeka. Postoje drugi slučajevi pokrenuti protiv Twittera zbog neisplate plaća ili neosiguravanja otpremnina zaposlenicima tijekom istog ili preklapajućeg razdoblja”, istaknula je.

4 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari