Ministrica Vučković: Afrička svinjska kuga je pod kontrolom, gospodarstvima isplaćena pomoć

Pixabay.com
Meso, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

U posljednjih desetak dana broj potvrđenih slučajeva afričke svinjske kuge (ASK) se smanjuje te su potvrđena samo tri, i svi su u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Stručnjaci potvrđuju dobru epidemiološku situaciju, no i dalje je treba pratiti, kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković nakon sastanka s predstavnicima nadležnih institucija u vezi suzbijanja afričke svinjske kuge, na kojem je prisustvovao i premijer, Andrej Plenković.

Dodala je, objavio je HRT, kako su po pitanju mjera obavljene dodatne konzultacije s predstavnicima struke, a koji su potvrdili dobru epidemiološku situaciju.

Potrebno je poštovati mjere, pratiti situaciju i slušati struku radi dugoročnog boljitka svinjogojskog sektora i proizvodnje hrane. Gospodarstvima na kojima su usmrćene svinje do jučer je isplaćeno nešto manje od 7.100.000 eura što je 1.209 zahtjeva. U obradi je još 150 do 200 zahtjeva koji će biti isplaćeni do kraja tjedna”, istakla je Vučković.

Lorena Jemeršić s Hrvatskog veterinarskog instituta istakla je da je trenutna situacija pod kontrolom ali da i dalje moramo biti oprezni, jer virus ostaje jako dugo u mesu.

„Zaista je došlo je do stagnacije afričke svinjske kuge u Hrvatskoj. Od 22 posto pozitivnih uzoraka, danas smo spali na tri posto što je drastičan pad. Situacija je pod kontrolom, međutim opreza nikad dovoljno s obzirom na to da je virus izuzetno otporan na okolinu, a može dugo preživjeti i u namirnicama svinjskog porijekla. Može desetljećima biti infektivan u smrznutom svježem mesu, a u šunki do 400 dana. Moramo biti oprezni i znati postupati u slučajevima zaraženog mesa“, upozorila je Jemeršić.

Dodala je kako je u tijeku jačanje kapaciteta Veterinarskog instituta kako bi se čim prije došlo do dijagnoze. U Zavodu u Vinkovcima osposobit će se laboratorij namijenjen dijagnosticiranju isključivo afričke svinjske kuge.

Istovremeno, Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizirala je Konferenciju o mesnoj industriji, prenosi Hina, na kojoj je konstatirano da pojava i posljedice ASK nisu izravno utjecale na cijene svinjskog mesa.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, koje je i pokrovitelj konferencije, izjavio je da su unatrag nekoliko mjeseci, a prije pojave ASK-a, cijene svinjskog mesa dosegnule rekordne razine, prije svega iz razloga jer je u EU kod određenih velikih proizvođača, smanjena proizvodnja svinjskog mesa.

“Od tada cijene su više-manje stabilne, a pojava ASK-a nije utjecala na njihovo povećanje”, kazao je Tušek.

Podsjetimo, i da je danas osmi dan prosvjeda svinjogojaca blokadom cesta. Svinjogojci u istočnoj Slavoniji i dalje su na prosvjednim punktovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kod graničnog prijelaza Županja-Orašje i u Vođincima te u Osječko-baranjskoj županiji, u Potnjanima. Traže prekid usmrćivanja zdravih svinja i dozvolu svinjokolje zdravih svinja u svojim dvorištima.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari