Ministri iz Europe, Južne Amerike i Afrike traže veće poreze za najbogatije

Freepik.com
Porez, ilustracija, Foto: Freepik.com

Skupina ministara iz Europe, Južne Amerike i Afrike zatražila je veće poreze za najbogatije građane diljem svijeta, upozorivši da bi porezne obaveze morale biti razmjerne platežnoj moći.

“Trenutačno u svijetu postoji oko 3.000 milijardera. Porez bi se mogao odrediti kao minimalni porez od dva posto na imovinu superbogatih”, napisala je njemačkom tjedniku Der Spiegel ministrica za razvoj Svenja Schulze.

Članak potpisuju i španjolski ministar gospodarstva Carlos Cuerpo, španjolska ministrica financija Maria Jesus Montero, južnoafrički ministar financija Enoch Godongwana i brazilski ministar gospodarstva Fernando Haddad, a objavljen je i u britanskom Guardianu te u španjolskom El Paisu.

“Ne bi ga plaćali milijarderi koji već plaćaju odgovarajući iznos poreza na dohodak. No, svi oni koji uspijevaju izbjeći porez na dohodak morali bi dati veći doprinos općem dobru”, dodali su ministri. Porezni sustavi moraju biti u skladu s načelom pravednosti, poručili su.

“Da bismo to postigli, doprinos svakog pojedinca mora biti u skladu s njegovom platežnom moći. Zbog važećih poreznih povlastica najbogatiji uspijevaju svesti poreze na svoja primanja na najmanju moguću mjeru”, upozoravaju ministri.

Na globalnoj razini milijarderi plaćaju poreze na primanja po stopi od samo 0,5 posto, prenosi Hina. Ministri novu poreznu eru nazivaju korakom na putu prema pravednijem društvu.

“Porez bi vladama istodobno generirao prijeko potreban prihod za ulaganja u javne usluge kao što su zdravstvo, okoliš i infrastruktura”, napisali su.

“To bi svima koristilo, uključujući i one na vrhu dohodovne piramide. Procjenjuje se da bi takav porez godišnje mogao generirati dodatnih 250 milijardi dolara prihoda na globalnoj razini”, ističu.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari