Trump bogatiji za tri milijarde dolara nakon izlaska njegovog ‘twittera’ na burzu, ali “samo na papiru”

Foto: Carlos Herrero/Pexels

Ulagači su u petak odobrili dogovor da vlasnik Truth Sociala Trump Media postane javno dioničko poduzeće. Prema ukupnom preliminarnom glasovanju objavljenom tijekom sastanka, većina dioničara Digital World Acquisition Corp. glasala je za dogovor o spajanju s Trump Media. Kompanije su nagovijestile da bi se spajanje moglo zatvoriti početkom ovog tjedna.

Zeleno svjetlo dioničara uklanja glavnu prepreku za dugo odgađano spajanje koje će bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu donijeti više milijardi dolara dobiti u vrijeme kada se suočava s golemim financijskim i pravnim pritiskom.

Nova tvrtka zvat će se Trump Media & Technology Group i trgovat će pod oznakom DJT, Trumpovim inicijalima. Posjedovat će Trumpovu posrnulu platformu društvenih medija Truth Social.

Ne može ju odmah unovčiti

Trump će posjedovati dominantni udio u tvrtki, s dionicama vrijednim više od 3 milijarde dolara po trenutnim tržišnim cijenama. Međutim, stručnjaci napomenuli za za CNN da postoje brojni praktični, financijski i pravni razlozi zašto ovaj dogovor vjerojatno neće riješiti Trumpovu neizbježnu novčanu krizu.

“Bivši predsjednik Trump neće moći odmah unovčiti taj udio”, rekao je Matthew Kennedy, viši tržišni strateg za početnu javnu ponudu u Renaissance Capitalu.

Trump se ovaj ponedjeljak naime suočava s rokom za uplatu jamčevine od 464 milijuna dolara u slučaju prijevare u New Yorku, a u slučaju da ne plati državni bi odvjetnik New Yorka mogao pokušati zaplijeniti njegov golf teren i privatno imanje sjeverno od Manhattana – ili drugu imovinu.

Dobra vijest za Trumpa je da postoje jaki poticaji dioničara da se odobri spomenuto spajanje tvrtki, a u novoj bi Trump bio dominantni dioničar, s udjelom od najmanje 58,1 posto. Ugovor o spajanju zahtijeva da Trump posjeduje otprilike 79 milijuna dionica novog javnog poduzeća – i potencijalno više desetaka milijuna dodatnih, ako se postignu određeni ciljevi.

Vrijednost trenutno samo na papiru

Po cijeni dionice Digital Worlda od oko 43 dolara u četvrtak, taj golemi udio bi vrijedio 3,4 milijarde dolara – barem na papiru. No dionice Digital Worlda imale su nestabilnu cijenu u petak, s padom od 14 posto. Loša vijest za Trumpa je da ovaj udio nije baš likvidan i vrlo teško bi ga pretočio u stvarnu gotovinu.

Zapravo, Trumpove dionice u ovoj tvrtki na mnogo su načina čak manje likvidne od njegovih nekretnina, smatra Charles Whitehead, profesor prava na Pravnom fakultetu Cornell.

Prvo, stručnjaci kažu da tržište drastično precjenjuje Trump Media.

“Cijena dionica očito je balon”, rekao je za CNN profesor prava na Yaleu Jonathan Macey. “Nijedan racionalan ulagač ne bi uzeo dionice po nominalnoj vrijednosti, pogotovo ako bi ih morao držati bilo koje vrijeme.” Podaci SEC-a pokazuju da je prihod Trump Media iznosio samo 1,1 milijun dolara tijekom trećeg kvartala. Tvrtka je u tom kvartalu zabilježila gubitak od 26 milijuna dolara.

Baza korisnika Truth Sociala se smanjuje

I ne samo to, čini se da se Truth Social smanjuje.

Broj mjesečno aktivnih korisnika Truth Sociala u SAD-u na iOS-u i Androidu pao je za 39% u odnosu na prethodnu godinu, prema podacima SimilarWeba podijeljenim s CNN-om ranije ovog mjeseca. Truth Social ostaje puno manji od X-a (bivši Twitter), koji se također smanjuje, ali sporijim tempom.

John Ritter, profesor financija sa Sveučilišta u Floridi, rekao je da je trenutnu tržišnu cijenu teško, ako ne i nemoguće, opravdati.

“Snažno je precijenjen”, rekao je Ritter.

3 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari