Milanović u UN-u: Povećati financiranje vezano uz razvoj i klimu

Ured Predsjednika RH, Ana MArija Katić
Govor predsjednika RH u UN-u, Foto: Ured predsjednika RH/Ana Marija Katić

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na glavnoj raspravi 78. Zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) pod nazivom „Ponovna izgradnja povjerenja i ponovno pokretanje globalne solidarnosti: ubrzavanje djelovanja na Agendi 2030 i njenim ciljevima održivog razvoja prema miru, blagostanju, napretku i održivosti za sve“.

U svom govoru predsjednik Milanović je, između ostalog, istakao da svijet mora djelovati zajedno, jer je to ključ uspjeha u rješavanju globalnih kriza, te da jedino tako možemo dostići zajedničke ciljeve, obveze, te osigurati bolju budućnost za ljude i planet, stoji u priopćenju Ureda predsjednika RH.

„Moramo očuvati ulogu UN kao središta globalne suradnje. Također se nadamo da će se istinski napori uložiti u reformu Vijeća sigurnosti, našeg glavnog instrumenta za osiguranje globalnog mira i sigurnosti. U 2015. godini usvojili smo Agendu 2030 za održivi razvoj koja se također temelji na konsenzusu oko toga da za preobrazbu našeg svijeta moramo shvatiti kako se „održivi razvoj ne može ostvariti bez mira i sigurnosti; a mir i sigurnost bit će ugroženi bez održivog razvoja.“ U 2023. godini, sredinom provedbe Agende 2030, procjene Globalnog izvješća o napretku održivog razvoja pokazuju da su se dosadašnji napori za postizanjem te sinergije pokazali nedovoljnima. Vrijeme za ponovno osnaživanje naših političkih obveza za punu i učinkovitu provedbu Agende 2030 i njenih ciljeva održivog razvoja nepovratno istječe“, rekao je Milanović u obraćanju UN-u.

Ured predsjednika RH/ Ana Marija Katić
Predsjednik RH Zoran Milanović u UN, Foto: Ured predsjednika RH/Ana Marija Katić

Pripremni proces za Samit budućnosti sljedeće godine, istakao je predsjednik Hrvatske, zajedno s ‘Paktom za budućnost’, predstavlja jedinstvenu priliku za osnaživanje nacionalnog i internacionalnog upravljanja kako bi se ono učinilo održivijim i otpornijim na buduće krize i šokove, čuvajući planet za buduće naraštaje.

„Međunarodni financijski sustav sve je nesposobniji adekvatno i učinkovito odgovoriti na izazove koji su pred njim. Potrebno je učiniti više kako bi se ažurirala i unaprijedila globalna financijska infrastruktura, kako bi se bolje prilagodila potrebama svijeta. Prije svega, moramo povećati financiranje vezano uz razvoj i klimu. U tom smislu podržavamo napore međunarodnih financijskih institucija da preispitaju svoje strukture i operativne procese, s ciljem reforme, kako bi odgovorile na izazove 21. stoljeća. U tom smislu, Agenda za održivi razvoj do 2030. i njeni ciljevi održivog razvoja mogu biti izvrstan alat za prevenciju, donoseći blagostanje i uključenost i ostavljajući sigurnije mjesto za buduće naraštaje“, rekao je Milanović.

Učinak Hrvatske u provedbi ciljeva održivog razvoja ocijenjen je među najboljima, prema Izvješću o održivom razvoju za 2023. godinu. Hrvatska ima veliku prirodnu baštinu koju želi očuvati za buduće naraštaje kroz provedbu ciljeva održivog razvoja.

Prihvaćajući tranziciju na čistu energiju, istakao je Milanović u obraćanju, Hrvatska poduzima niz mjera kako bi ublažila tranzicijski šok u odbacivanju fosilnih goriva te osigurala pravednu tranziciju i spriječila energetsko siromaštvo.

Hrvatska se pridružila zemljama potpisnicama Ugovora te se obvezuje da će ga ratificirati što je prije moguće.  Kao država članica EU-a, istakao je predsjednik, Hrvatska se već politički i pravno obvezala pridonijeti tome da Europa postane prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine.

„Daljnjim praćenjem tog smjera i ubrzavanjem razvoja obnovljivih izvora energije i povećanjem zelenih ulaganja, vjerujemo kako trenutačnu krizu možemo pretvoriti u novu priliku za naša gospodarstva“, rekao je Milanović.

2 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari