Microsoft odvaja Teams od Office-a, izbjegava kaznu EU?

Pixabay.com
Microsoft - zgrada, Foto: Pixabay.com

Microsoft je priopćio da će odvojiti svoju aplikaciju za chat i video Teams, od svog Office proizvoda i olakšati konkurentskim proizvodima da rade s njegovim softverom, ali suparnici kažu da će možda morati učiniti više kako bi spriječio mogući EU antitrust novčana kazna, objavio je Reuters. Predložene promjene došle su mjesec dana nakon što je Europska komisija pokrenula istragu o Microsoftovom povezivanju Officea i Teamsa, nakon pritužbe konkurentske aplikacije za razmjenu poruka Slack u vlasništvu Salesforcea 2020. godine.

Microsoftovi potezi sliče preliminarnim ustupcima koji nisu riješili regulatorne probleme. Agencija EU za provedbu tržišnog natjecanja rekla je da je primila na znanje najavu tvrtke i odbila daljnje komentare. Komisija bi mogla podići službene optužbe protiv tvrtke u jesen, piše Reuters, osim ako ne pojača svoju ponudu.

Teams je besplatno dodan u Office 365, 2017. godine Na kraju je zamijenio Skype za posao i stekao popularnost tijekom pandemije djelomično zahvaljujući videokonferencijama. “Danas najavljujemo proaktivne promjene za koje se nadamo da će početi rješavati ove probleme na smislen način, čak i dok istraga Europske komisije traje i mi s njom surađujemo”, rekla je Nanna-Louise Linde, potpredsjednica Microsofta za europske vladine poslove.

Sastanak putem video-aplikacija, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Rekla je da se promjenama nastoje riješiti dvije zabrinutosti EU-a, da bi korisnici trebali moći odabrati poslovni paket bez Teamsa po nižoj cijeni od one s uključenim Teamsom te da bismo trebali učiniti više kako bismo olakšali interoperabilnost između suparničkih rješenja za komunikaciju i suradnju i Microsoft 365 i Office 365 paketa.

Promjene, koje stupaju na snagu 1. listopada, primjenjivat će se u EU i Švicarskoj. Microsoftovim ključnim poslovnim korisnicima, koji predstavljaju većinu komercijalnih poslova tvrtke u Europi, bit će dopušteno prijeći na verziju Officea koja isključuje Teams po cijeni 2 eura mjesečno nižoj nego s Teamsom, piše Reuters. Novi poslovni korisnici mogu kupiti Teams samostalno i zasebno za 5 eura mjesečno.

Uvest će se novi resursi za podršku kako bi se pomoglo korisnicima i nezavisnim dobavljačima softvera koji žele ukloniti podatke iz Teamsa i koristiti ih u drugom proizvodu. Microsoft će također razviti novu metodu za smještaj web-aplikacija sustava Office unutar konkurentskih aplikacija i usluga slično onome što radi s timovima. Ulozi su visoki za američkog tehnološkog diva koji je zaradio 2,2 milijarde eura u protumonopolskim kaznama EU-a u prethodnom desetljeću zbog povezivanja ili spajanja dva ili više proizvoda zajedno, ali koji je od tada tražio pomirljiviji pristup s regulatorima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari