Mercedes i Stellantis zaustavili gradnju tvornica za baterije u Njemačkoj i Italiji

freepik.com
Punjač električnog vozila, ilustracija, Foto: Freepik.com/frimufilms

Proizvođač baterija ACC, zajednička tvrtka multinacionalnog automobilskog diva Stellantisa i njemačkog Mercedesa, pauzirao je gradnju tvornica u Njemačkoj i Italiji te se planira usredotočiti na razvoj jeftinijih baterija nakon pada potražnje za električnim vozilima.

Iz ACC-a poručuju da moraju istražiti i razviti jeftine baterije kako bi električna vozila bila jeftinija. Vremenski okvir gradnje tvornica planiraju potvrditi krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

ACC gradi tvornice u talijanskom Termoliju i u njemačkom Kaiserslauternu, a trenutačno povećava proizvodnju u prvom pogonu na sjeveru Francuske, prenosi Hina.

Rast europskog tržišta električnih vozila zamjetno je posustao budući da su se kupci zbog visokih kamatnih stopa i srezanih državnih poticaja okrenuli hibridnim automobilima i benzincima. Europski proizvođači suočeni su istodobno sa žestokom kineskom konkurencijom koja uglavnom koristi jeftinije litij-željezo-fosfatne baterije budući da im značajno smanjuju troškove proizvodnje.

Stellantis je tako s kineskim proizvođačem baterija za električna vozila CATL-om dogovorio gradnju tvornice upravo te kategorije baterija u Europi.

“Naše investicijske planove za električna vozila prilagodit ćemo dinamici rasta njihove prodaje na tržištu”, rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares, odgovarajući na upit novinara podržava li tvrtka i dalje tri ACC-ove tvornice u Europi, povrh one koju gradi s CATL-om.

Iz Mercedesa pak poručuju da ustraju u podršci zajedničkoj tvrtki ACC i da nastavljaju s realizacijom plana o elektrifikaciji.

Stellantis ima 45 posto vlasništva ACC-a, Mercedes drži 30 posto, a preostalih 25 posto u vlasništvu je Safta, ogranka za baterije francuskog TotalEnergiesa.

8 Odgovora

  1. Pa i ovi skupi su sami od sebe eksplodirali. Baš me zanima kako će to sa jeftinijima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari