Massachusettsu od novog poreza slilo se 1,6 milijardi eura u državnu blagajnu

Pixabay.com
Povrat poreza, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Novi porez za bogate u Massachusettsu donio je više novcu u državnu blagajnu nego što se očekivalo. To bi moglo pomoći nadoknaditi gubitak osoba s visokim primanjima u posljednjih nekoliko godina,

Država je u ponedjeljak objavila da je porez donio 1,6 milijardi eura u prva tri kvartala fiskalne godine, nadmašivši predviđanja za cijelu godinu, navodi Boston Globe. Dodatni prihod za državu već je 738 milijuna eura veći od onoga što su zakonodavci planirali potrošiti od novog poreza.

Novi porez na bogate, nazvan “porez na milijunaše”, glasači su odobrili 2022. godine i dodao je 4% poreza na one koji zarađuju više od milijun dolara ili oko 920.000 eura godišnje.

Prema Boston Globeu, nakon što je porez odobren, država je prvotno procijenila da će u prvoj godini zaraditi 1,3 do 1,6 milijardi eura. Međutim, država je u proračun uvrstila planirani prihod od samo milijardu eura za prvu godinu zbog zabrinutosti da bi učinak novog poreza mogao biti nepouzdan u prvoj godini.

Ovaj novi prihod za državu dolazi unatoč zabrinutosti da će ljudi s visokim primanjima napustiti državu, pogoršavajući problem koji je u Massachusettsu viđen čak i prije novog poreza.

Studija Instituta Pioneer objavljena 2023. pokazala je da je Massachusetts zabilježio neto gubitak od 25.200 poreznih obveznika u 2021. Oni koji su napustili državu imali su prilagođeni bruto prihod od oko četiri milijarde eura veći od onih koji su se uselili.

Prema studiji Boston Indicators objavljenoj u travnju, oni koji su otišli uglavnom su imali srednje do visoke prihode. Većina je bila na visokoj razini, definirana kao četveročlana obitelj s prihodom od najmanje 129.000 eura, što je pet puta više od razine siromaštva u 2022.

Međutim, bliži pogled na podatke pokazuje da zadržavanje milijunaša u Massachusettsu ide sasvim dobro. Prema Poreznoj upravi, porezni obveznici Massachusettsa s prilagođenim bruto prihodom većim od 920.000 eura porasli su za gotovo 10 000 u 2021. godini, godinu prije nego što je novi porez odobren.

Pravi test za Massachusetts dolazi sada dok čekamo i vidimo hoće li se oni s najvećim primanjima početi smanjivati ubuduće i koliko bi to moglo utjecati na prihod generiran “porezom na milijunaše”.

10 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari