Makroekonomski izgledi Hrvatske: Rast BDP-a i plaća ovisit će o rastu produktivnosti i reformama

pixabay.com
Makroekonomska kretanja u Hrvatskoj, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Prema prognozama glavnog ekonomista Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Hrvoja Stojića, rast BDP-a ove će godine iznositi 2,3 posto, iduće dva posto, a u 2025. godini 2,8 posto, dok će inflacija dosegnuti osam posto, iduće usporiti na četiri, a u 2025. na 2,3 posto, pa bi u srednjoročnom razdoblju, ako želimo veće plaće, trebalo raditi na povećanju produktivnosti, reformama i poreznom rasterećenju.

Predstavljajući makroekonomske izglede za ovu i iduće dvije godine, Stojić je kazao i da će osobna potrošnja ove godine rasti po stopi od 2,3 posto, u 2024. po stopi od dva posto, a u 2025. za 2,7 posto.

Nadalje, investicije će ove godne rasti tri posto, 2024. godine za 4,3 posto, a godinu kasnije 6,7 posto. Izvoz će, s druge strane, ove godine pasti 1,6 posto, a sljedeće dvije rasti za 2,8, odnosno 3,7 posto. Isto tako, prognozira Stojić, i uvoz će 2023. godine biti u minusu i to za 2,5 posto, dok će 2024. i 2025. rasti za 3,4 odnosno 4,5 posto.

Nezaposlenost će se smanjivati, prenosi Hina, i to sa ovogodišnjih 6,6 posto na 6 i 5,6 u iduće dvije godine. Bruto plaće bi, pak, ove godine trebale rasti za 13,4 posto,  2024.  za 7,2 posto, a 2025. za 4,5 posto.

Smanjivat će se i omjer javnog duga u BDP-u sa 63,3 posto koliko bi trebao iznositi na kraju ove godine, na 60,3 sljedeće, odnosno 58,1 posto 2025. godine. Proračunski deficit, pak, ove će godine iznositi 0,5 posto BDP-a, iduće 2 posto, a 2025. godine 1,5 posto.

Foto: Pixabay/Pexels

Komentirajući najavljeno usporavanje inflacije u iduće dvije godine, Stojić je naglasio da su glavni faktori za to stabilizacija cijena prehrambenih proizvoda, daljnja stabilizacija cijena energenata, a očekuje se i snažan  pad uvoznih cijena ranih proizvoda.  Rekao je i da će cijene proizvoda u Hrvatskoj znatno slijediti kretanje uvoznih cijena budući da Hrvatska najveći dio proizvoda uvozi. 

“Dobra je vijest da Hrvatska u idućem razdoblju, unatoč usporavanju ekonomskog rasta, zapravo nastavlja rasti bržim tempom u odnosu i na prosjek i EU i europodručja. Ono što će biti u budućnosti nužno je da se održi stopa rasta koja je superiornija i da bude podržana reformama. Mi tu prije svega mislimo, u kratkom roku, na porezno rasterećenje”, naglasio je Stojić, dodavši da kada se porezni klin u Hrvatskoj usporedi s ostalim članicama EU, naša je zemlja i dalje u nepovoljnom položaju u odnosu na sve strukturno slične zemlje EU.

Po njegovim riječima, u srednjem roku ključan je rast produktivnosti koji se treba temeljiti na nizu reformi kojima se olakšavaju uvjeti poslovanja i investicijama u istraživanje i razvoj. Isto tako, prenosi Hina, hrvatska poduzeća u idućem razdoblju čeka daljnja integracija u globalne lance vrijednosti, a da bi to uspjelo treba jačati sve faktore koji idu u prilog konkurentnosti privatnih i financijskih poduzeća. 

Kada se gleda produktivnost u Hrvatskoj, ocijenio je da nema mjesta euforiji budući da hrvatska ekonomija u ključnim sektorima – od proizvodnje do trgovine pa i turizma – ima bruto dodanu vrijednost koja je dva do tri puta niža u odnosu na prosjek EU. To je, tvrdi, značajna stavka koju treba podizati, jer od tog rasta ovisi i rast plaća prema prosjeku EU. 

Razina investicija u 2023. godini, ističe glavni ekonomist HUP-a, bit će oko dva puta niža u odnosu na procjene s početka ove godine, a Stojić, kao glavne faktore za podbačaj vidi u nepovoljnom okruženju na našim glavnim izvoznim tržištima, rastu troškova financiranja te neizvjesnosti koju smo sami kreirali poput uvođenja poreza na ekstra dobit. 

Istaknuo je da se stopa rasta BDP-a u srednjoročnom razdoblju – od tri do pet godina – treba dizati prema tri posto, potencijalno i više, no tu su ključne reforme i rast produktivnosti. 

Cijene energenata, plina i struje  na međunarodnom tržištu su se, kaže Stojić, prilično ispuhale u odnosu na lanjske ekstremne razine, ali one će ostati više nego što smo navikli prije 2020.  godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari