Korejski div web stripa izlazi na burzu s vrijednosti od 2,67 milijardi dolara, BlackRock iskazao interes za dionicama

Webtoon/Canva
Webtoon, Foto: Canva.com

Webtoon Entertainment, koji sebe opisuje kao najveću svjetsku web strip platformu, postavio je svoju tržišnu vrijednost na 2,67 milijardi dolara odnosno oko 2,5 milijardi eura, prije izlaska na američku burzu.

Njegovim bi se dionicama trebalo početi trgovati na burzi Nasdaq 27. lipnja po cijeni od 21 dolar, što je gornja granica njihovog tržišnog raspona.

Tvrtka namjerava prodati 15 milijuna dionica i prikupiti 315 milijuna dolara u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO). Najveći svjetski fond menadžer BlackRock iskazao je interes za kupnju do 50 milijuna dolara dionica.

Industrija Webtoon zaradila je 4,7 milijardi dolara 2021. godine, a predviđa se da će porasti na 60,1 milijardu dolara do 2030. godine, prema Spherical Insights & Consultingu.

„Broj dionica koje će biti ponuđene i raspon cijena za predloženu ponudu još nisu određeni. WEBTOON se prijavio za uvrštenje svojih običnih dionica na The Nasdaq Global Select Market pod oznakom “WBTN”. Ponuda podliježe tržišnim uvjetima i ne može biti jamstva o tome hoće li i kada ponuda biti dovršena, ili o stvarnoj veličini ili uvjetima ponude. Goldman Sachs & Co. LLC i Morgan Stanley djeluju kao glavni upravitelji knjigovodstva za predloženu ponudu. JP Morgan i Evercore ISI djeluju kao aktivni upravitelji bookrunninga za predloženu ponudu. Deutsche Bank Securities, UBS Investment Bank i HSBC djeluju kao zajednički bookrunning manageri. Raymond James i LionTree djeluju kao sumenadžeri“, objavljeno je na službenoj stranici Webtoona.

Tvrtka sa sjedištem u Los Angelesu u vlasništvu je južnokorejskog tehnološkog diva Navera, prenosi BBC, koji je potaknut rastućom internetskom popularnošću korejskih i japanskih stripova. Webtoon kaže da ima 170 milijuna aktivnih korisnika mjesečno u više od 150 zemalja diljem svijeta.

Webtoon Entertainment također posjeduje japansku aplikaciju za web stripove i mange Line Manga, platformu za web romane Wattpad i korejsku ponudu web stripova Naver Webtoon. Nudi tisuće naslova koji pokrivaju različite žanrove – uključujući akciju, romansu, horor i znanstvenu fantastiku.

Industrija Webtoon, koja se fokusira samo na online stripove optimizirane za čitanje na mobitelu, prvi put se pojavila u Južnoj Koreji prije dva desetljeća.

Njihova je globalno eksplodirala popularnost pretvarajući ih u veliki južnokorejski kulturni fenomen uz K-pop i korejske drame. Webtoonovi su jeftini za proizvodnju – jedan umjetnik može ga izraditi s pomoću tableta – što popularne stripove može učiniti vrlo profitabilnim.

4 Odgovora

  1. Ma to je to, zapadnjaci vole te stvari, ko sto ono vole doci kod nas turisticki, podrzavam!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari