Konferencija COP: Svjetski vrh u Dubaiju – Hrvatsku predstavlja Plenković

Pixabay.com
Dubai, UAE Foto: Pixabay.com

Ukupno 167 svjetskih čelnika okupit će se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima na 28. klimatskom skupu Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama poznatom kao COP 28, gdje će, po prvi put nakon sporazuma iz Pariza iz 2015. godine, iznijeti globalne rezultate u borbi protiv klimatskih promjena.

Kritičari smatraju COP-ove skupovima koji ne donose pomake nužne za spašavanje planeta, misle da su poprišta ‘greenwashinga’ i destinacije za stotine privatnih zrakoplova čelnika koji time već u samom startu krše ciljeve skupa o nižim emisijama štetnih plinova.

Aktivisti kritiziraju i što se ove godine COP održava u Emiratima, proizvođaču nafte koji u svojim projekcijama predviđa širenje te proizvodnje. Štoviše, UAE je za predsjedavajućeg skupom odabrao Sultana Al Džabera, čelnika nacionalne kompanije ADNOC.

Svjetski mediji pišu kako Emirati skup o klimatskim promjenama koji je istovremeno i najveći politički skup godine, veći od Opće skupštine Ujedinjenih naroda, planiraju iskoristiti i za pregovore o novim naftnim ugovorima.

Branitelji COP-ova i njihove svrhe ukazuju da je sama činjenica da se svjetski čelnici okupljaju na jednom mjestu kako bi licem u lice razgovarali o klimatskim promjenama ogroman korak naprijed jer pokazuje da su počeli to pitanje shvaćati ozbiljno.

U UAE-u će se po prvi puta govoriti o dosadašnjem napretku svijeta u postizanju zacrtanih ciljeva iz Pariza iz 2015. godine. U francuskoj prijestolnici tada je odlučeno zaustaviti zagrijavanje na najmanje dva, a idealno na 1,5 stupanj. Tehničko izvješće objavljeno u rujnu zaključilo je da je svijet daleko od zacrtanog te da je mnogo više potrebno na svim frontama.

U središtu rasprava bit će novac. Bogate zemlje obvezale su se na financijsku pomoć državama u razvoju kako bi im pomogle u nošenju s posljedicama klimatskih promjena te u tranziciji, no to obećanje zasad nije ispunjeno niti je dogovoreno tko bi trebao plaćati i koliko.

Zemlje su podijeljene oko toga treba li staviti prioritet na napuštanje nafte i plina ili jačanja tehnologija za „hvatanje“ ugljikovog dioksida iz atmosfere. Kao i svake godine, i skup u Emiratima proglašen je “ključnim”. Međunarodna agencija za energetiku je uoči konferencije upozorila da je ta tehnologija daleko od plauzibilne te da je iluzija kako ona može spasiti klimu.

U Dubai, grad izgrađen na prihodima od nafte, stiže više od 80 tisuća delegata – političara, predstavnika poslovnog svijeta, novinara, stručnjaka, ekonomista i ekologa.

Na Arapski poluotok stiže britanski kralj Charles III. Ondje neće biti američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog čelnika Xija Jinpinga, predvodnika dviju najvećih svjetskih ekonomija „zaslužnih“ za oko 45 posto svjetskih energetskih emisija. Hrvatsku će predstavljati delegacija predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem koji će učestvovati i na sastanku „World Climate Action Summit“.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari