U tijeku je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici, jednom od pet vinogorja Središnje bregovite Hrvatske. U toj su vinskoj regiji smještena i vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja te Moslavine. U većini tamošnjih vinograda berba je počela u danima oko blagdana Velike Gospe a prvo grožđe namijenjeno je proizvodnji pjenušaca.
„Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu. Klimatske su promjene ubrzale sazrijevanje grožđa. No, zahvaljujući tome grožđe ima predivne šećere i kiseline. Problem su visoke temperature zbog čega u podrum dolaze zagrijani moštovi. Unatoč tome vjerujem da ćemo ove godine uspjeti napraviti jako dobre pjenušce. Prvo se bralo grožđe sorti chardonnay i crni pinot koje nam čine osnove za proizvodnju pjenušaca. Tu je i nešto starih sorti koje upotrebljavamo radi svježine pjenušaca“, kaže Drago Kurtalj iz vinarije Kurtalj.
Vinogradari su zadovoljni količinom i kvalitetom grožđa, pa se nadaju da će i ovogodišnja vina biti izvrsna, priopćili su iz Udruge Bregovita Hrvatska, čiji su članovi i Plešivički vinogradari. Kažu i da je njima, na ovom području, ova godina išla na ruku. U proljeće je vinovoj lozi odgovarala količina kiše, a tijekom ljeta sunčano vrijeme.
„Naši su vinogradi smješteni na vrhu Plešivice gdje ima mnogo sunca, pa smo navikli na ranije berbe, pogotovo kad su u pitanju sorte grožđa za pjenušce. S berbom smo krenuli dva dana uoči Velike Gospe – na isti dan kao i 2017. godine. Uzgajamo internacionalne i domaće sorte grožđa. Portugizac koristimo za rosé i crni pjenušac, a müller-thurgau i chardonnay za bijele pjenušce. Pjenušci će biti izvrsni zbog optimalnih kiselina u grožđu, a zahvaljujući kvaliteti grožđa zadržat će sortne karakteristike“, rekao je Krešimir Ivančić iz vinarije Griffin.
Ove godine vinari se nisu morali boriti ni s bolestima vinove loze t eje po svim parametrima ovo jedna od boljih berbi, ističe se u priopćenju.
„Grožđe je zdravo. Što se tiče tretiranja vinograda i prskanja vinove loze, ove smo godine imali najmanje intervencija. U našim vinogradima prvo za vino beremo dio sivog pinota, a za rosé pjenušac grožđe crnog pinota i ono nekih starih sorti. Kao vinar ne mogu si dopustiti imati loše vino, no od ovogodišnje berbe moći ćemo stvoriti i izvrsna vina“, kazao je Franjo Kolarić iz vinarije Coletti.
Vinogradari s Plešivice procjenjuju da će glavninu berbe grožđa obaviti do sredine rujna. Nadaju se da će finalni proizvod biti jednako dobar kao grožđe od kojeg nastaje.
Pročitajte još:
Pjenušce plešivičkih vinara od grožđa iz prethodnih godina Zagrepčani i njihovi gosti moći će kušati na 3. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske koji će se održati u zagrebačkoj Laubi u petak 25. listopada 2024. godine.
7 Odgovora
Lijepo
Glavno da je plodno
Svašta
Super
Puno toga je uranilo…
Cudno je to sve.
Martinje prebaciti na rujan.