Klimatske promjene ubrzale sazrijevanje grožđa na Plešivici: Ne bilježimo ovako ranu berbu

Bregovita Hrvatska/PR
Berba grožđa na Plešivici, Hrvatska, Foto: Bregovita Hrvatska/Ante Gudelj

U tijeku je jedna od najranijih berbi grožđa u povijesti vinogradarstva na Plešivici, jednom od pet vinogorja Središnje bregovite Hrvatske. U toj su vinskoj regiji smještena i vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja te Moslavine. U većini tamošnjih vinograda berba je počela u danima oko blagdana Velike Gospe a prvo grožđe namijenjeno je proizvodnji pjenušaca.

„Naši zapisi ne bilježe ovako ranu berbu. Klimatske su promjene ubrzale sazrijevanje grožđa. No, zahvaljujući tome grožđe ima predivne šećere i kiseline. Problem su visoke temperature zbog čega u podrum dolaze zagrijani moštovi. Unatoč tome vjerujem da ćemo ove godine uspjeti napraviti jako dobre pjenušce. Prvo se bralo grožđe sorti chardonnay i crni pinot koje nam čine osnove za proizvodnju pjenušaca. Tu je i nešto starih sorti koje upotrebljavamo radi svježine pjenušaca“, kaže Drago Kurtalj iz vinarije Kurtalj.

Vinogradari su zadovoljni količinom i kvalitetom grožđa, pa se nadaju da će i ovogodišnja vina biti izvrsna, priopćili su iz Udruge Bregovita Hrvatska, čiji su članovi i Plešivički vinogradari. Kažu i da je njima, na ovom području, ova godina išla na ruku. U proljeće je vinovoj lozi odgovarala količina kiše, a tijekom ljeta sunčano vrijeme.

Naši su vinogradi smješteni na vrhu Plešivice gdje ima mnogo sunca, pa smo navikli na ranije berbe, pogotovo kad su u pitanju sorte grožđa za pjenušce. S berbom smo krenuli dva dana uoči Velike Gospe – na isti dan kao i 2017. godine. Uzgajamo internacionalne i domaće sorte grožđa. Portugizac koristimo za rosé i crni pjenušac, a müller-thurgau i chardonnay za bijele pjenušce. Pjenušci će biti izvrsni zbog optimalnih kiselina u grožđu, a zahvaljujući kvaliteti grožđa zadržat će sortne karakteristike“, rekao je Krešimir Ivančić iz vinarije Griffin.

Bregovita Hrvazska
Vinogradi na Plešivici, Hrvatska, Foto: Bregovita Hrvatska/Ante Gudelj

Ove godine vinari se nisu morali boriti ni s bolestima vinove loze t eje po svim parametrima ovo jedna od boljih berbi, ističe se u priopćenju.

„Grožđe je zdravo. Što se tiče tretiranja vinograda i prskanja vinove loze, ove smo godine imali najmanje intervencija. U našim vinogradima prvo za vino beremo dio sivog pinota, a za rosé pjenušac grožđe crnog pinota i ono nekih starih sorti. Kao vinar ne mogu si dopustiti imati loše vino, no od ovogodišnje berbe moći ćemo stvoriti i izvrsna vina“, kazao je Franjo Kolarić iz vinarije Coletti.

Vinogradari s Plešivice procjenjuju da će glavninu berbe grožđa obaviti do sredine rujna. Nadaju se da će finalni proizvod biti jednako dobar kao grožđe od kojeg nastaje.

Pjenušce plešivičkih vinara od grožđa iz prethodnih godina Zagrepčani i njihovi gosti moći će kušati na 3. BregFestu, festivalu vina Bregovite Hrvatske koji će se održati u zagrebačkoj Laubi u petak 25. listopada 2024. godine.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari