Kineski proizvođač električnih vozila dobiva 2,2 milijarde dolara od CYVN Holdingsa

Pixabay.com
Električni automobili, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

CYVN Holdings, investicijski nositelj sa sjedištem u Abu Dhabiju, potpisao je ugovor o ulaganju 2,2 milijarde dolara u kineskog proizvođača električnih vozila Nia, objavila je kineska tvrtka u ponedjeljak.

Nio je prije toga nastojao povećati učinkovitost otpuštanjem desetine radnika i odgađanjem sporednih projekata jer su mu prodaja električnih vozila i profitabilnost bili pod pritiskom zbog rata cijena koji je započeo Tesla, prenosi Reuters.

Očekuje se da će se ugovor zaključiti u posljednjem tjednu prosinca. CYVN Holdings će tako imati 20,1 posto udjela u dionicama Nia, nakon ulaganja milijarde dolara u srpnju.

To bi CYVN učinilo najvećim pojedinačnim dioničarom Nia, iako osnivač i izvršni direktor William Li zadržava najveću glasačku moć, sa svojim vlasništvom nad redovnim dionicama klase ‘C’.

CYVN, koji će upisati 294.000.000 novoizdanih redovnih dionica klase A po cijeni od 7,50 dolara po komadu, također će imati pravo imenovati dva direktora u upravni odbor Nia, priopćila je tvrtka.

Tvrtka, čija se električna vozila natječu s premium robnim markama kao što su Mercedes-Benz i BMW u Kini, razvija dvije nove marke za masovna tržišta i namjerava ih dovesti u Europu od 2025. godine, rekli su rukovoditelji Nia.

U svom nastojanju da postane učinkovitiji, Nio razmatra izdvajanje svoje jedinice za proizvodnju baterija dok nastavlja samostalno razvijati tehnologije za ključne komponente.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari