Nova baterija kineskog Zeekra: 15 minuta punjenja za vožnju do 500 km

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/bb/SZ_%E6%B7%B1%E5%9C%B3_Shenzhen_%E9%BE%8D%E8%8F%AF_Longhua_Rainbow_Shopping_Mall_shop_ZEEKR_car_showroom_May_2023_Px3_01.jpg/2048px-SZ_%E6%B7%B1%E5%9C%B3_Shenzhen_%E9%BE%8D%E8%8F%AF_Longhua_Rainbow_Shopping_Mall_shop_ZEEKR_car_showroom_May_2023_Px3_01.jpg
Kineski Zeekr, Foto: Wikimedia Commons/Mintzeqlaz 0519

Brend električnih vozila Zeekr kineskog proizvođača Geely predstavio je litij-željezo-fosfatne baterije (LFP) koje podupiru brzo punjenje, tvrdeći da se za 15 minuta napune za vožnju do 500 kilometara.

Kompanija je priopćila da će njihova limuzina 007 biti prvi model koji će biti opremljen baterijama koje u 15 minuta mogu napuniti dovoljno za vožnju do 500 kilometara, uz električni sustav od 800 volti napona, prenosi Hina. Ovaj proizvođač električnih automobila ima svoju tvornicu baterija, koja je u vlasništvu Zeekrove matične grupe Geely Holding u provinciji Zhejiang.

Zeekr je koristio nikal-mangan-kobalt (NMC) baterije najvećeg svjetskog proizvođača baterija, kineskog CATL, za napajanje svojih modela crossover 001 i višenamjenskih vozila 009.

CATL je također lansirao baterije za brzo punjenje koje će se koristiti kompanija Li Auto u prvom čisto električnom višenamjenskom modelu automobila MEGA, omogućujući mu domet vožnje od 500 km, uz vrijeme punjenja od samo 12 minuta.

​Zeekrov kineski konkurent Nio, koji također razvija vlastite tehnologije baterija, planira izdvojiti svoje poslovanje za proizvodnju baterija kako bi smanjio troškove, objavio je Reuters.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari