Kineski izvoz i uvoz značajno smanjeni u ožujku

Freepik.com
Novi Zakon o carinama Kine, Foto: Freepik.com/user6702303

Kineski izvoz značajno je smanjen u ožujku, a smanjio se i uvoz, pokazali su podaci carinske uprave, odražavajući trgovinska ograničenja i posustajanje domaće potražnje.

Izvoz je u ožujku bio manji za 7,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, što je njegov najveći pad od kolovoza prošle godine. U siječnju i veljači rastao je za 7,1 posto.

SAD je uveo brojna ograničenja na uvoz iz Kine, s težištem na tehnološkom sektoru.

Europska komisija pokrenula je pak niz istraga o uvozu kineske zelene tehnologije zbog sumnje da su u prednosti zbog subvencija. U posljednje vrijeme, prenosi Hina, provjeravaju se ponude kineskih kompanija na javnim natječajima u zemljama-članicama.

I kineski uvoz smanjio se u ožujku, za 1,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, nakon rasta od 3,5 posto u siječnju i veljači.

Podaci o uvozu naglasili su posustalu domaću potražnju koja se očitovala i u znatno blažem rastu potrošačkih cijena u ožujku, prema podacima objavljenim u četvrtak.

Kako bi je oživjela, vlada Kine je u ožujku odlučila potaknuti kompanije da moderniziraju opremu. Građani bi pak trebali više trošiti na robu široke potrošnje. Procijenjeno je da bi plan mogao stvoriti potražnju čija bi vrijednost trebala premašiti pet trilijuna juana odnosno 644 milijarde eura godišnje.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari