Kineski izvoz automobila nastavlja rasti, u godinu dana veći za 38 posto

CAbva
Automobili, Foto: Canva.com

Kineski izvoz automobila snažno je porastao i u travnju budući da su proizvođači rješenje za posustalu domaću prodaju potražili u inozemstvu.

Podaci Kineskog udruženja za osobne automobile (CPCA) pokazuju da je izvoz porastao 38 posto u odnosu na isti mjesec lani, uz isporučenih 417.000 vozila.

“Aktualna europska istraga o potencijalnim državnim subvencijama utjecala je na izvoz u EU, no Kina aktivno istražuje tržišta Južne Amerike, Australije i ASEAN-a”, rekao je glavni tajnik udruge Cui Dongshu.

Prodaja vozila na domaćem tržištu pala je pak u travnju za 5,8 posto, na 1,55 milijuna, u uvjetima žestoke cjenovne konkurencije i suzdržanosti potrošača prema velikim izdacima u razdoblju nestabilnog gospodarskog oporavka. U odnosu na prethodni mjesec smanjila se čak 9,6 posto.

U ožujku su kompanije na domaćem tržištu prodale 5,7 posto više vozila nego u istom mjesecu 2023 godine. U odnosu na veljaču prodaja im je pak porasla za 53 posto.

“Tržište je bilo slabije od očekivanog, a neki su proizvođači automobila ipak nastojali nastaviti s proizvodnjom, što je rezultiralo većim zalihama u prodajnim salonima”, pojasnio je Dongshu.

Udio prodanih vozila s pogonom na nove izvore energije (NEV) dodatno se povećao, na 43,5 posto.

Prodaja električnih vozila porasla je za 12,1 posto u odnosu na travanj prošle godine, a plug-in hibrida za čak 64,2 posto.

Udio kineskih kompanija u svjetskom tržištu plug-in hibrida dosegnuo je u prvom tromjesečju gotovo 70 posto, pokazuju podaci udruge.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari