Kakvu je ulogu imao Goldman Sachs u posljednjim danima američke banke Silicon Valley?

Image by rawpixel.com on Freepik

Američka središnja banka (FED) i Komisija za vrijednosne papire (SEC) istražuju ulogu Goldman Sachs grupe (GS) u dva posla s bankom Silicon Valley koja su prethodila njezinom kolapsu, izvijestio je u četvrtak Wall Street Journal, citirajući one koji su upoznati s ovom temom.

SVB je zabilježio gubitak od 1,8 milijardi dolara prodajom svog portfelja obveznica Goldmanu. Div s Wall Streeta također je jamčio za neuspjelu prodaju dionica banke koja je u konačnici otvorila put njezinom kolapsu.

FED i SEC traže dokumente koji se odnose na ulogu Goldman Sachs grupe kao kupca portfelja vrijednosnih papira i savjetnika za prikupljanje kapitala, navodi se u izvješću.

Provjeravaju jesu li odjel investicijskog bankarstva i odjel trgovanja neprimjereno komunicirali o prodaji portfelja, dodaje se u izvješću.

Goldman Sachs je prošlog mjeseca otkrio da je surađivao s vladinim istražnim organima o poslovima sa SVB-om.

“SVB je angažirao Goldman Sachs da pomogne u predloženom povećanju kapitala i prodao je tvrtki portfelj vrijednosnih papira. Prije te prodaje, Goldman Sachs je pisanim putem obavijestio SVB kako nećemo djelovati kao njihov savjetnik pri prodaji i da se SVB ne bi trebao oslanjati na savjete banke u tom pogledu, već bi trebao angažirati financijskog savjetnika treće strane”, rekao je glasnogovornik Goldman Sachsa.

Dionice banke Manhattan porasle su za 0,4 posto na 339,12 dolara, nakon što su ranije tijekom dana porasle za čak 1,6 posto.

U ožujku je Reuters izvijestio kako američki tužitelji istražuju kolaps SVB-a. Istraga FED-a i SEC-a bila je dio širih istraga, dodaje se u izvješću WSJ-a.

Glasnogovornik SEC-a rekao je u izjavi poslanoj e-poštom da Komisija “ne komentira postojanje ili nepostojanje moguće istrage”. Glasnogovornik FED-a odbio je komentirati.

Kolaps SVB-a potresao je industriju i doveo do najveće krize u sektoru u posljednjih 15 godina.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari