Južna Koreja ulaže više od 17,61 milijardu eura u proizvodnju čipova

Freepik.com
Čipovi, ilustracija, Foto: Freepik.com

Južna Koreja pripremila je paket od 17,61 milijardu eura za vitalnu industriju poluvodiča, priopćio je južnokorejski predsjednički ured.

U okviru paketa, predsjednik Yoon Suk Yeol rekao je da vlada planira program financijske potpore za čipove u vrijednosti od oko 11,51 milijardu eura preko državne Korejske razvojne banke kako bi poduprla velika ulaganja kompanija koje proizvode poluvodiče.

Yoon je kazao da će se osnovati fond od 677 milijuna eura za podršku proizvođačima opreme i tvrtkama koje dizajniraju čipove, ali povjeravaju njihovu proizvodnju vanjskim suradnicima jer nemaju svoje tvornice.

Ažurirani paket podrške veći je od planova koje je predstavio državni ministar financija Južne Koreje Choi Sang-mok ranije ovog mjeseca, kada je rekao da vlada želi dati potporu za ulaganja u čipove i istraživanja u vrijednosti većoj od 6,7 milijardi eura, prenosi Reuters.

Južnokorejska industrija čipova činila je 18 posto ukupnog izvoza zemlje u travnju, iako je u nekim područjima zaostajala.

Tržišni udio Južne Koreje u sektoru dizajniranja čipova, koji uključuje tvrtke poput velike američke kompanije Nvidia, iznosio je oko jedan posto i postojao je jaz između južnokorejskih proizvođača čipova i vodećih proizvođača čipova poput tajvanskog TSMC-a, priopćio je Yoonov ured.

Zemlja koja je dom najvećim svjetskim proizvođačima memorijskih čipova Samsung Electronicsu i SK Hynixu, gradi mega tvornicu čipova u Yonginu, južno od glavnog grada Seula, reklamiranu kao najveći svjetski visokotehnološki kompleks za proizvodnju. Cilj je da se na tu lokaciju privuku proizvođači opreme za čipove i dizajneri čipova koji nemaju svoje tvornice.

U siječnju 2024. Yoon je rekao da će produžiti porezne olakšice na ulaganja u domaću industriju poluvodiča kako bi potaknuo zapošljavanje i privukao više talentiranih zaposlenika.

7 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari