Janaf odbacio tvrdnje čelnika MOL-a Zsolta Hernadija o visini transportnih tarifa

Pixabay.com
Naftna platforma, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Janaf je odbacio tvrdnje čelnika MOL-a Zsolta Hernadija o visini transportnih tarifa, ističući da u izračunu tih tarifa upotrebljava verificiranu metodologiju koja osigurava jednak tretman svih korisnika i nije vezana za pravne osobe, nego za dionice naftovoda, s čime je upoznat i MOL.

“Janaf najoštrije odbacuje ponovljene tvrdnje predsjednika i glavnog izvršnog direktora MOL grupe Zsolta Hernadija o visini transportnih tarifa iznesene u intervjuu za jedan mađarski medij. Ističemo kako Janaf i MOL grupa imaju višegodišnji partnerski odnos te kako je Janaf siguran i pouzdan partner koji pridonosi stabilnoj opskrbi naftom Mađarske i Slovačke”, ističe Uprava Jadranskog naftovoda (Janaf) u reakciji na Hernadijev intervjuu mađarskom portalu.

Iz Janafa podsjećaju da “u svim poslovnim odnosima s korisnicima svog transportno-skladišnog sustava, pa tako i u odnosu s MOL grupom, u izračunu transportnih tarifa Janaf upotrebljava verificiranu metodologiju koja osigurava jednak tretman svih korisnika i nije vezana za pravne osobe, nego za dionice naftovoda, s čime je upoznat i MOL”.

“Pozivamo MOL grupu da iskoristi Janafove transportne kapacitete koji u potpunosti garantiraju osiguravanje svih njihovih potreba za obje rafinerije”, poručuje Uprava Janafa u priopćenju.

Inače, Hernadi je u opširnom intervjuu mađarskom portalu Index ponovio prigovore na visoke tarife Janafa za transport nafte, prenosi Hina.

“Povećali smo nabavu sirove nafte s juga, ali je trošak dostave kroz Hrvatsku i dalje četiri puta veći od poštene tržišne cijene. Naši hrvatski partneri jednostavno zlorabe našu ranjivu poziciju i time otežavaju situaciju ne samo Mađarskoj, nego i Slovačkoj i Češkoj. Ove zemlje nemaju izlaz na more i njihove su rafinerije dizajnirane za preradu ruske sirove nafte”, rekao je čelnik MOL-a i dodao kako su oduvijek znali da je to izazov zbog čega su potrošili i veliki novac kako bi povećali domaću proizvodnju, razvili južnu opskrbnu rutu i transformirali tehnologiju svojih rafinerija.

“Što sad rade naši južni partneri po tom pitanju, kada nam zbog politike sankcija jako treba sirovina koja dolazi Jadranskim naftovodom (Janaf)? Nemilosrdno nas muče. Jednostavno zato što mogu. Pod ovim okolnostima nastavljamo prerađivati ​​60-65 posto ruske sirove nafte u Százhalombatti i Bratislavi”, kazao je Hernadi.

Prigovore na visoke tranzitne naknade za energente, i četiri puta više od tržišnih, što otežavaju diversifikaciju nabave i opskrbu energijom Mađarske i Slovačke, početkom srpnja prošle godine iznio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Na to su, također početkom srpnja 2023. reagirali iz Janafa iz kojeg su te izjave ocijenili netočnim te su se odlučno suprotstavili svim tvrdnjama koje upućuju na mogući neravnopravan položaj bilo kojeg korisnika svojih usluga.

Iz Janafa su istaknuli da sve partnere tretiraju jednako te da se cijena transporta definira u pregovaračkom postupku prema utvrđenoj metodologiji koja nije vezana za pravne osobe, nego za duljine i iskorištenost kapaciteta dionica naftovoda. Metodologija za utvrđivanje cijena transporta dio je Pravilnika o utvrđivanju cijena transporta nafte naftovodnim sustavom kompanije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari