Island gradi zaštitne zidove oko geotermalne elektrane zbog straha od erupcije vulkana

Pixabay.com
Vulkan, ilustracija, Foto: Pixabay.com

Islandske vlasti u utorak su se pripremale za izgradnju zaštitnih zidova oko geotermalne elektrane u jugozapadnom dijelu zemlje kako bi ju zaštitili od lave zbog zabrinutosti od neposredne vulkanske erupcije.

Seizmička aktivnost i podzemni tokovi lave intenzivirani su na poluotoku Reykjanes u blizini glavnog grada Reykjavika tijekom vikenda, prenosi Reuters.

Zabrinutost da će se rastopljeno kamenje podići na površinu zemlje za nekoliko dana potaknula je vlasti da u subotu evakuiraju gotovo 4.000 ljudi iz ribarskog grada Grindavik.

Smješten između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, među najvećima na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište jer se dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

Islandska ministrica pravosuđa Gudrun Hafsteinsdottir izjavila je za državnu televiziju RUV da je projektiran veliki nasip za zaštitu geotermalne elektrane Svartsengi, koja se nalazi nešto više od šest kilometara od Grindavika. Oprema i materijali kojima bi se moglo napuniti 20.000 kamiona premještaju se u tvornicu, rekla je.

Izgradnja zaštitnog nasipa oko elektrane čekala je službeno odobrenje vlade. Postrojenje proizvodi toplu i hladnu vodu te električnu energiju za poluotok Reykjanes.

Glasnogovornik HS Orka, operatera elektrane, rekao je Reutersu da elektrana opskrbljuje strujom cijelu zemlju, iako prekid ne bi utjecao na opskrbu električnom energijom glavnog grada Reykjavika.

Seizmička aktivnost na jugozapadu Islanda smanjila se po veličini i intenzitetu u ponedjeljak, ali je rizik od vulkanske erupcije i dalje značajan, stoji u priopćenju islandskog meteorološkog ureda. Od ponedjeljka kasno navečer, procjena opasnosti od vulkana u i oko Grindavika ostala je nepromijenjena u odnosu na nedjelju.

Gotovo svim stanovnicima grada u ponedjeljak je nakratko dopušteno da se vrate u svoje domove kako bi pokupili stvari, kućne ljubimce i stoku, navodi se u priopćenju islandskog odjela za civilnu zaštitu i upravljanje u hitnim situacijama, pozivajući se na lokalnu policiju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari