Inflacija u Njemačkoj blago usporila u srpnju

pixabay.com
Smanjenje BDP-a u Njemačkoj Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Inflacija u Njemačkoj blago je usporila u srpnju, odražavajući umjerenije poskupljenje hrane i šire skupine potrošačkih dobara, pokazale su prve procjene statističkog ureda DESTATIS.

Inflacija je u srpnju kliznula na 6,2 posto, izračunao je Destatis potkraj prošlog tjedna, s lipanjskih 6,4 posto. Na mjesečnoj razini cijene su porasle za 0,3 posto, istim tempom kao i u prošlom mjesecu.

Najviše je, u mjesecu na izmaku, poskupjela hrana, za 11,0 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj, utvrdili su statističari, ali umjerenije nego u lipnju kada je bila skuplja za 13,7 posto.

Energija je pak poskupjela dvostruko snažnije, za 5,7 posto, zbog niske poredbene osnovice u prošlogodišnjem srpnju kada je vlada ukinula naknade za obnovljivu energiju kako bi građanima i kompanijama pomogla s visokim računima.

Kada se isključe hrana i energija, prenijela je Hina, inflacija je u srpnju iznosila 5,5 posto i bila je niža za 0,3 postotna boda nego u prošlom mjesecu. Potrošačka dobra bila su skuplja za 7,0 posto nego lani, nakon 7,3-postotnog poskupljenja u lipnju.

Cijene usluga bile su više za 5,2 posto, gotovo kao i u prošlom mjesecu.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) koji se koristi radi usporedbe s drugim zemljama EU-a pokazuje da su cijene u srpnju bile više za 6,5 posto nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, nakon 6,4-postotnog povećanja u lipnju. I mjesečna usporedba, bazirana na HICP-u, pokazuje neznatno brži rast cijena, za 0,5 posto.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari