Hyundai otvara novu tvornicu u Saudijskoj Arabiji, investicija vrijedna više od 500 milijuna dolara

Pixabay.com
Hyundai, ilustracija Foto: Pixabay.com

Hyundai Motor Company i Javni investicijski fond (PIF) najavili su potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju za uspostavu visoko automatizirane tvornice za proizvodnje vozila u Saudijskoj Arabiji.

Procjenjuje se da će ukupna investicija u proizvodni pogon premašiti 500 milijuna dolara, a proizvodit će motore s unutarnjim izgaranjem (ICE) i električna vozila (EV).

Hyundai je u nedjelju objavio da će PIF imati 70 posto udjela u njihovom zajedničkom ulaganju, a Hyundai će imati 30 posto i djelovat će kao strateški tehnološki partner koji će podržati razvoj novog proizvodnog pogona, pružajući tehničku i komercijalnu pomoć.

Cilj im je proizvoditi 50.000 vozila godišnje, a planiraju početi gradnju tvornice sljedeće godine kako bi već 2026. mogli početi s proizvodnjom.

“Naše ulaganje u proizvodnju vozila s tvrtkom Hyundai Motor Company ključna je prekretnica, koja se blisko povezuje s našim postojećim udjelima u Lucid i Ceer Motors, te pojačava širinu lanca vrijednosti automobila i mobilnosti Saudijske Arabije”, rekao je Yazeed Al-Humied, zamjenik guvernera i voditelj ulaganja u PIF-u za Bliski istok.

PIF tvrdi da želi što više ulagati u razvoj automobilske industrije u Saudijskoj Arabiji pa zato jačaju proizvodne kapacitete, infrastrukturu i opskrbne lance.

Nedavno su najavili pokretanje Tasarua, nacionalne tvrtke za ulaganje u automobilsku industriju i mobilnost, koja je posvećena lokalizaciji automobilskih opskrbnih lanaca i proizvodnih kapaciteta.

Plan PIF-a je da do 2030. godine u Saudijskoj Arabiji bude instalirano više od 5.000 punjača za EV.

“Uzbuđeni smo zbog potencijala ovog pothvata da pokrene značajan napredak u proizvodnji vozila, potičući održivu i ekološki prihvatljivu automobilsku budućnost u regiji. Naši zajednički napori stvorit će prilike za inovacije i ekološki napredak”, izjavio je predsjednik i glavni izvršni direktor Hyundaija Jaehoon Chang.

Jedan odgovor

  1. Pa kako sad u SAB, nije li jeftinija radna snaga, primjerice, u Indiji ili Indoneziji?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari