Hrvatska u četvrtak prestigla Dansku po udjelu vjetroenergije u ukupnoj potrošnji

Pixabay.com
Vjetroelektrana, Foto: Pixabay.com

Krovna europska organizacija za energiju vjetra, WindEurope, objavila je najnovije podatke o vjetroenergiji prema kojima je Hrvatska od svih zemalja članica Europske unije, ali i šireg područja Europe, 9. svibnja 2024. godine, u svom ukupnom elektroenergetskom miksu proizvela najviše električne energije iz vjetroelektrana.

Prema podacima za travanj 2024., energija vjetra u Hrvatskoj proizvela je 204 GWh električne energije u travnju, čime je sudjelovala u ukupnoj proizvodnji električne energije s 14,7 posto. Ostvareni faktor korištenja snage je bio 24,9 posto, priopćila je udruga Obnovljivi izvori energije Hrvatska (OIEH).

U bilanci od četvrtka, Hrvatsku slijede Danska i Crna Gora, dok su na začelju u ovoj bilanci Srbija, Portugal i Njemačka.

Instalirana snaga svih vjetroelektrana na dan 1.travnja 2024.godine iznosi 1.160,15 MW.

Iako je Europa svjetski lider u energiji vjetra, prošle godine ona je pokrivala prosječno 15 posto potražnje za električnom energijom u EU, uz naglasak da je nekim danima pokrivala više od 100 posto potražnje za električnom energijom u nekim državama članicama.

Države članice još nisu u potpunosti iskoristile puni potencijal pa je na stranici Daily Wind Power Numbers, na kojoj se i nalaze podaci u proizvodnji energije vjetra na kopnu i moru prethodnog dana, dostupna i statistika koliko turbina ima pojedina zemlja.

Informacije koje se pružaju na ovoj platformi izdvajaju se svaki dan iz 15.000 podatkovnih točaka uključujući informacije pružene putem ENTSO-E platforme za transparentnost i Elexonove usluge izvješćivanja o mehanizmu balansiranja a poredak se mijenja ovisno o vremenu i tržišnim uvjetima, napominju iz OIEH-a.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari