Hrvatska dio Galileo navigacijskog sustava EU

Pixabay.com
Satelitski sustavi, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Vlada RH na danas održanoj sjednici usvojila je Prijedlog odluke o provedbi Odluke br. 1104/2011/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 25. listopada 2011. o pravilima za pristup javno reguliranoj usluzi koju pruža globalni navigacijski satelitski sustav uspostavljen u sklopu programa Galileo.

Kako je obrazložio potpredsjednik Vlade RH, Tomo Medved, program Galileo je satelitski navigacijski sustav i dio je svemirskog programa Europske unije.

Radi se o kriptiranoj navigacijskoj usluzi namijenjenoj korisnicima kao što su vatrogasci, policija, službe za traganje i spašavanje, nadzor granice, carina, obalna straža i drugi. Usluga je pouzdana i otporna na ometanja od drugih usluga navigacije putem satelita i besplatna je za države članice“, pojasnio je Medved.

Zavod za sigurnost informacijskog sustava određen je kao nacionalna kontakt točka za daljnju komunikaciju s nadležnim EU tijelima. Ovaj zavod je zadužen za preuzimanje i odobravanje korisnika za određene aplikacije, utvrđivanje prava pristupa, primanje i distribuciju kriptografskih ključeva i klasificiranih podataka od EU centra za sigurnost Galileo.

Vlada je usvojila i Izvješće o ostvarivanju programa rada i financijsko izvješće Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško za 2023. godinu.

Hina
Minsiatr gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan, Foto: Hina/Zvonimir Kuhtić/28.3.2024.

Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja rekao je prezentirajući izvješće, da je ovaj Fond upravlja imovinom vrijednom 395,2 milijuna eura.

Fond je ostvario neto prihod od 32,4 milijuna eura u 2023. godini a da su rashodi Fonda 2,8 milijuna eura. Po pitanju uspostave Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac, proveden je niz aktivnosti u drugom kvartalu 2023. godine, a najvažnije je ishođenje rješenja o prihvatljivosti rješenja za ekološku mrežu te početak izrade sigurnosnih analiza i idejnog projekta za ishođenje lokacijske dozvole“, izvijestio je Habijan.

Usvojen je i prijedlog odluke o zaduženjima za Primorsko-goransku županiju, koja se zadužuje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a sredstva će, prema riječima ministra financija Marka Primorca, utrošiti za potrebe zdravstvenog centra Rujevica zapad. Odobrena su i zaduženja za općine Legrad i Đelekovec.

Općina Legrad se zadužuje za obnovu društvenoga doma i dogradnju dječjeg vrtića a općini Đelekovec se zadužuje za izgradnju dječjeg vrtića i jaslica u Đelekovcu. Sva ova zaduženja su u skladu sa zakonom propisanim ograničenjima zaduživanja jedinica lokalne i regionalne samouprave“, rekao je ministar Primorac. Iznosi zaduženja nisu navedeni.

8 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari