Honda bilježi rekordnu godišnju dobit, čak 20 posto veću nego lani

Pixabay.com
Honda,ilustracija, Foto: Pixabay.com

Japanski proizvođač automobila Honda zabilježio je rekordnu godišnju dobit zahvaljujući poboljšanju globalne prodaje vozila, ali je usprkos tome objavio opreznu prognozu za tekuću fiskalnu godinu.

Kompanija je priopćila da je neto dobit do ožujka porasla 70 posto na 1,1 bilijuna jena (7,1 milijardu dolara), što je 20,8 posto više nego lani.

Honda je imala velike izdatke zahvaljujući cilju postavljenom prije tri godine prema kojem želi postići 100 posto prodaje električnih vozila do 2040.

Globalna prodaja vozila porasla je uglavnom zbog popularnosti njihovih vozila u SAD-u. Prodaja je pala u Kini, ali je snažna prodaja motocikala u Indiji i Brazilu nadoknadila gubitke u Vijetnamu

Rezultati za 2023./24. dolaze dva tjedna nakon što su najavili najveće automobilsko ulaganje u povijesti Kanade, namijenjeno izgradnji nove tvornice baterija za električna vozila vrijedne 11 milijardi američkih dolara.

Tvrtka već ima partnerstvo sa Sonyjem u području električnih vozila, a istražuje i mogućnosti suradnje s najvećim rivalom Nissanom.

Usprkos tome, za tekuću fiskalnu godinu koja završava krajem ožujka 2025. tvrtka očekuje pad neto dobiti za 9,7 posto na 1.000 milijardi jena, a očekuje se i pad prihoda za 0,6 posto na 20.300 milijardi jena.

Smatraju, naime, da bi na buduće rezultate mogli utjecati sve skuplji troškovi i promjene tečaja stranih valuta.

Neto dobit u fiskalnoj je godini udvostručila i Toyota te je iznosila 4,9 bilijuna jena, odnosno 31,9 milijardi dolara.

Prodaja im je, pak, porasla 21 posto, na 45 bilijuna jena ili 290 milijardi dolara.

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari