HANFA odobrila preuzimanje Brodomerkura Split

pixabay.com
Split, Foto: Pixabay.com

Mepas iz Širokog Brijega (BiH) novi je vlasnik splitske trgovačke tvrtke Brodomerkur, a preuzimanje je odobrilo Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA).

Temeljni kapital Brodoberkura iznosi 25 milijuna eura, a podijeljen je na 99.331 dionicu. Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje, stoji u priopćenju HANFA-e, nastala je za Mepas 11. kolovoza 2023. godine, stjecanjem 3.727 dionica Brodomerkura, što predstavlja 3,75 posto dionica s pravom glasa, prenosi Hina.

Mepas u tome zajednički djeluje sa članovima obitelji koji su temeljem rješenja o naslijeđivanju stekli sto posto udjela u Mepasu, te posredno i 92,42 posto udjela u temeljnom kapitalu Brodomerkura.

U razdoblju od jedne godine prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Brodomerkura, Mepas, i osobe s kojima djeluje zajednički, stjecali su dionice splitske tvrtke po cijeni od 85 eura po dionici, a to je i cijena koju se obvezuju platiti prilikom preuzimanja, navodi HANFA-e.

Ujedno, Upravo vijeće Agencije donijelo je i rješenje kojim je utvrdilo da je nastala obvaza za Antu Perkovića i Marijana Ruždjaka, za objavom ponude za preuzimanje Badela 1862.

Upravno vijeće HANFA-e odobrilo je osnivanje i upravljanje dvama otvorenim investicijskim fondovima s javnom ponudom, kao standardnim novčanim fondovima s promjenjivom neto vrijednošću imovine, priopćeno je iz ove regulatorne agencije. 

Odobrenja su izdana društvu Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. za Eurizon HR Cash, otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i društvu Intercapitala Asset Management za InterCapital Euro Money Market UCITS ETF, kao novi podfond u krovnom fondu InterCapital Krovni UCITS ETF.

Riječ je o novosti na tržištu hrvatskih UCITS fondova, ističu iz HANFA-e, te pojašnjavaju da je još 21. srpnja 2018. započela primjena tzv. Uredbe o novčanim fondovima, koja je uvela jedinstvena pravila u odnosu na novčane investicijske fondove te važne promjene u njihovu poslovanju, licenciranju i nadzoru, prenosi Hina.

U međuvremenu je tek jedan UCITS fond poslovao kao novčani fond u skladu sa spomenutom Uredbom, te je 22. siječnja 2021. godine prestao s radom. Stoga će, navode iz HANFA-e, po uspješnom okončanju početnih ponuda, ti UCITS fondovi Eurizon HR Cash otvoreni investicijski fond s javnom ponudom i InterCapital Euro Money Market UCITS ETF biti jedini novčani fondovi na tržištu hrvatskih investicijskih fondova.

Jedan odgovor

  1. Nekoć moćna splitska firma ipak nije rasprodana preko noći, tako da čestitam Bosancima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari