Guverneri Hrvatske, Bugarske i Češke Republike o iskustvima ulaska u eurozonu

HNB/Press
Guverneri središnjih banaka Hrvatske, Bugarske i Češke Republike u Rijeci, Foto: HNB/PR

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB), Boris Vujčić, održao je radni sastanak s guvernerima središnjih banaka Bugarske i Češke Republike a glavna tema je, kako je navedeno iz HNB-a, bila je iskustvo Hrvatske, koje je stekla, u pripremi za ulazak u europodručje.

Podijelili smo iskustva o procesu donošenja odluke o ulasku u eurozonu, razlozima za donošenje odluke kao i procesu pristupanja eurozoni. Raspravljali smo i o našim operativnim pripremama za euro započetima još u ljeto 2020. godine, u jeku epidemije COVID-19. Poseban naglasak bio je stavljen i na otpornost i štit koji euro pruža Hrvatskoj u okolnostima neizvjesnosti i nesigurnosti“, rekao je Vujčić.

Istakao je i da svaka zemlja ima specifičnu gospodarsku i financijsku strukturu, te da je ovaj sastanak organiziran kako bi se razmijenila iskustva Hrvatske koja mogu biti od koristi državama radi bolje pripreme za ulazak u europodručje.

Izuzetno mi je drago da sam s kolegama i delegacijama češke i bugarske središnje banke mogao podijeliti uspješnu priču o prelasku Hrvatske na euro, koji ove godine slavi 25 godina postojanja, te potvrditi sve prednosti članstva u europodručju”, zaključio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Vujčić je o ovim temama razgovara s kolegama – guvernerom središnje banke Češke Republike Alesom Michlom i guvernerom središnje banke Bugarske Dimitrom Radevim.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari