Grupi Končar prihodi u prvih šest mjeseci narasli za 80,5 milijuna eura

Foto: Kateryna Babaieva/Pexels

Grupa Končar ostvarila je u prvih šest mjeseci ove godine prihode od 392 milijuna eura, što je 80,5 milijuna eura ili 25,8 posto više od ostvarenog u istom razdoblju 2022. godine, dok je normalizirana neto dobit iznosila 23,3 milijuna eura i više je nego dvostruko veća u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

Hina pojašnjava da su novougovoreni poslovi u prvom polugodištu zaključeni u iznosu od 748,1 milijuna eura i također su više nego dvostruko veći od ugovorenih poslova u istom razdoblju prošle godine, dok su otvorene narudžbe za iduću godinu već dostigle razinu od 630 milijuna eura.

Pozitivan trend novougovorenih poslova, ističu iz Uprave Grupe Končar i dalje bilježi poslovni segment prijenosa i distribucije električne energije, dok je zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala još većom potražnjom za transformatorima.

Grupa Končar je tako ostvarila rekordan iznos novih narudžbi, poglavito na tržištima Njemačke, Švedske i Austrije.

Predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak smatra kako je na dobar financijski rezultat Grupe, osim novougovorenih poslova, utjecao i značajan rast prihoda unatoč višim troškovima poslovanja nego u vrijeme prije pandemije i rata u Ukrajini.

Konsolidirani prihodi od prodaje proizvoda i usluga ostvareni su u iznosu od 382,9 milijuna eura, što je 93,9 milijuna eura ili 32,5 posto više u odnosu na rezultate ostvarene za prvo polugodište 2022. godine. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje i dalje prati pozitivan trend rasta te u prvom polugodištu iznosi 67 posto. Rast je ostvaren na najznačajnijem tržištu Europske unije, čiji udio u izvozu iznosi 75 posto, ali i na svim ostalim tržištima, ističe Kolak.

Pojedinačno po zemljama najznačajniji izvoz ostvaren je na tržištu Njemačke, i to iznos od 45,3 milijuna eura ili 17,7 posto ukupnog izvoza.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Komentari