Gradonačelnici protiv apartmanizacije, u godinu dana 39.000 više kreveta u privatnom smještaju

Hina
“Zimmer Frei Foruma 2024”, Zagreb, Foto: Hina/Dario Grzelj

Za zaustavljanje apartmanizacije u turizmu potrebno je uvesti porezno razlikovanje obiteljskog ili smještaja u domaćinstvima, za koji trebaju ostati paušali, dok za apartmane treba uvesti porez, poručio je sa “Zimmer Frei Foruma 2024” dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Riječ je o forumu koji su organizirali Val grupa i tvrtka Irundo za upravljanje objektima za smještaj, a na njemu se okupilo više od stotinu sudionika.

“Zimmer Frei ili najam smještaja turistima u obiteljima je jedno, a rentijerstvo i apartmanizacija nešto posve drugo. U obiteljima goste dočekuju i s njima se druže, a u apartmanima samo dobiju ključ ili kodove. Zato smo u Dubrovniku odlučili ograničiti dozvole za iznajmljivanje smještaja u staroj jezgri. To smeta stanovnicima od kojih 80 posto živi od turizma, ali mislim da su sve svjesniji da je važan dugoročni i održivi turizam, a s velikom apartmanizacijom to ne ide”, pojasnio je Franković.

Podsjetio je na 2017. godinu kada su svjetski mediji pisali o Dubrovniku kao o nepoželjnoj destinaciji jer ima prekomjerni turizam i zato je sa svojim timom pokrenuo projekt “Respect the city/Poštuj grad” u sklopu kojeg uvode mjere za bolji život stanovnika, ali i boravak turista.

Sličan problem s prekomjernim turizmom i apartmanizacijom ima i, kako je sam kazao, gradonačelnik Makarske Zoran Paunović jer su u tom gradu prema novom planu zabranili gradnju stambenih zgrada s apartmanima i tzv. apart-hotele, koji su se gradili umjesto klasičnih hotela.

I on i Robert Pende iz Ministarstva turizma i sporta smatraju da svakako treba razlikovati rentijerstvo od obiteljskog smještaja za turiste, pri čemu je i Pende, poput Frankovića, mišljenja da treba razlikovati domaćine i one koji stanove daju samo u najam.

“Od siječnja 2023. do siječnja 2024. broj kreveta u privatnom smještaju je dodatno porastao za 39.000. Za to može biti opravdanje porast potražnje, dobra kvaliteta, i ako to rade kao djelatnost, ali sve drugo nije dobro niti održivi turizam za koji se zalaže i nova strategija, pa i novi Zakon o turizmu”, zaključio je Pende.

7 Odgovora

  1. Prvo se hvale kako turizam u Hrvatskoj raste, sad su protiv apartmanitacije, što je sljedeće?

  2. Pa naravno da ce ljudi iznajmit smjestaj, previse je i turista di bi svi stali u hotele plus odredeni hoteli ne primaju ljubimce i neki cak ni djecu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari