Gradi se najveća optička mreža u jugoistočnoj Europi

Optička mreža, Foto: Wikimedia Commons

United Grupa gradi najveću optičku mrežu u jugoistočnoj Europi koja će se protezati kroz četiri tržišta u EU – Grčku, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, u što će do 2028. uložiti 450 milijuna eura, izvijestili su u utorak iz Telemacha Hrvatska, koji je u vlasništvu te grupe.

“United Fiber” ima 60.000 kilometara jezgrene i metro mreže, a na spomenuta četiri tržišta doseže 3,6 milijuna kućanstava i povezuje Europu s Bliskim Istokom i Azijom.

Ukupna ulaganja, navodi Hina, iznose 450 milijuna eura u naredne četiri godine, a u to kreću, kako kažu, nakon uspješnog osnivanja United Fibera u Grčkoj 2021. nakon čega su nastavili objedinjavati portfelj fiksne infrastrukture u EU, odnosno u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.

“U United Grupi znamo kako izgraditi i implementirati najmoderniju fiksnu infrastrukturu. U Srbiji smo 2000. počeli od nule, a dva desetljeća kasnije postali smo najveća optička mreža u jugoistočnoj Europi. Samo u četiri zemlje Europske unije – Grčkoj, Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, United Grupa posjeduje 60.000 kilometara jezgrene i metro mreže”, ističe potpredsjednik United Grupe za tehnologiju Željko Batistić.

Trenutno su, dodaje, u realizaciji plana isporuke 475.000 novih optičkih priključaka za kućanstava u 2024., a sličnim tempom nastavit će i u idućim godinama, s vizijom da postanu preferirani brend po izboru korisnika, poslovnih klijenata i partner za javni sektor, kako bi doprinijeli uspješnoj digitalizaciji društva.

Iz Grupe iznose i da im je “United Fiber” Grčka bila ključna u provedbi strategija razvoja infrastrukture Grupe te da su u Grčkoj postigli penetraciju od 20 posto na vlastitoj optičkoj infrastrukturi (u usporedbi s nacionalnim prosjekom od osam posto), pružajući korisnicima pritom ultra brzu povezanost.

U Hrvatskoj se, pak, godišnje pokriva oko 80.000 kućanstava s planom da se do 2028. obuhvati 40 posto ukupnog broja.

6 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari