Građani će od 20. do 25. studenog besplatno moći provjeriti stanje svojih vozila

pixabay.com
Automobili, ilustracija; Foto: Pixabay.com

Centar za vozila Hrvatske (CZV) i HAK i ove godine, od 20. do 25. studenoga, provode preventivno-sigurnosnu akciju “Dani tehničke ispravnosti vozila” tijekom koje građani mogu u stanicama za tehnički pregled besplatno provjeriti stanje svojih vozila, priopćili su u četvrtak iz CZV-a.

Glavni cilj akcije podizanje je razine sigurnosti na cestama putem promicanja redovitog održavanja i tehničke ispravnosti vozila upravo zbog kontinuiranog povećanja prosječne starosti vozila u Hrvatskoj.

Pokazalo se, objašnjava Hina, da time raste i broj utvrđenih tehničkih nedostataka na vozilima.

Tako je u 2022. godini na redovnom tehničkom pregledu od ukupno 2.322.406 pregledanih vozila, neispravnim proglašeno njih čak 431.625.

Iste je godine na ukupno pregledanim vozilima utvrđeno 2.370.123 nedostataka od kojih najviše na uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju (23,85 posto) te onima za kočenje (22,42 posto).

Pomoćnik Uprave za tehničke poslove Centra za vozila Hrvatske Tomislav Škreblin ističe kako informacije dobivene s tehničkih pregleda u Hrvatskoj jasno pokazuju trajni trend povećanja prosječne starosti voznog parka.

“Takav rast iz godine u godinu ističe nužnost revitalizacije voznog parka, stavljanje naglaska na redovito održavanje te edukaciju građana o važnosti tehničke ispravnosti. U tom kontekstu, ključnu ulogu u poticanju na sigurnost u prometu imaju stanice za tehnički pregled. Osim pravovremenog detektiranja nepravilnosti, čime podižu opću razinu sigurnosti svih sudionika u prometu, djelatnici stanica svojom aktivnom ulogom omogućavaju sudjelovanje isključivo onih vozila koja su na tehničkom pregledu proglašena ispravnima” naveo je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari