Grad Varaždin priprema stambene mjere – zbog skupih nekretnina i niskih primanja potrebna intervencija institucija

Grad Varaždin
Gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik GV, Lovro Lukavečki, Foto: Grad Varaždin/PR

Grad Varaždin otvorio je javno savjetovanje o prodaji građevinskog zemljišta u Varaždinskoj ulici u Gornjem Kućanu, po povoljnijim uvjetima, za građane do 40 godina a grad je već obavio parceliranje pet gradilišta za individualnu izgradnju čija se vrijednost procjenjuj oko 15 tisuća eura.

Predloženi model povoljnije prodaje parcela podrazumijeva da podnositelj zahtjeva, u trenutku podnošenja nije stariji od 40 godina, te kao i njegov bračni ili izvanbračni drug nemaju stambeni prostor, te tako ostvaruju popust od 30 posto, pojasnio je gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj.

Nakon toga slijedi popust za svako dijete, za prvo dijete 15 posto a za svako sljedeće još pet posto. Ako je dijete poginulog branitelja iz Domovinskog rata dobiva se još dodatnih deset posto. Popust dobivaju i podnositelji koji imaju zanimanje s popisa deficitarnih zanimanja. Tako, oni koji će biti na vrhu liste će imati 60 do 80 posto popusta što znači da će zemljište kupiti za nekih 25 posto vrijednosti zemljišta“, rekao je Bosilj naglasivši da Grad Varaždin ne želi prodavati zemljišta na javnim dražbama jer se, po dosadašnjem iskustvu, na njih najčešće javljaju prekupci.

„Ciljano želimo omogućiti mladim obiteljima koje ne žele živjeti u stanovima da kupe na ovakav način zemljišta“, zaključio je gradonačelnik objasnivši da je to tek početak takvog modela prodaje koji, ako se u savjetovanju pokaže prihvatljivim, će biti nastavljen i na drugim lokacijama poput Sajmišne ulice.

Grad Varaždin/PR
Zemljišta za mlade, Varaždin, Foto: Grad Varaždin/PR

Da je potražnja za stanovima ili građevinskim zemljištima u Varaždinu velika svjedoči i podatak da je do sada već podneseno oko 850 zahtjeva za POS-stanove u prvoj novoj zgradi u Ulici Ivana Nepomuka Petrovića.

Lokalna uprava mora intervenirati, kaže predsjednik Gradskog vijeća, Lovro Lukavečki, jer generacije građana koji uz niska primanja i visoke cijene stanova teško dolaze do rješavanja stambenog pitanja.

To je katastrofalna situacija u kojoj mi kao lokalna samouprava moramo intervenirati i uključiti se u proces rješavanja stambenog pitanja mladih. Grad Varaždin i ja osobno, aktivno smo se uključili, te smo proveli  sveobuhvatnu anketu o tome koji su to modeli priuštivog stanovanja prihvatljivi našim mlađim sugrađanima“, rekao je Lukavečki pobrojivši mjere koje su do sada već dale rezultata u rješavanju stambenog pitanja što je preduvjet osamostaljenja mladih obitelji.

Naglasio je da se i država mora snažnije uključiti u rješavanje tih problema.

Teret bi trebala preuzeti država i mi očekujemo da se nova vlada snažnije uključi, da se vidi jasan smjer u kojem država želi ići u tom pogledu. Neophodno je uspostaviti jasnu suradnju između države i lokalne samouprave u pogledu rješavanja stambenog pitanja“, rekao je Lukavečki.

Gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća objasnili su da se takvim modelom nastoji spriječiti preprodaja zemljišta te su pozvali sve zainteresirane da se uključe u javno savjetovanje i daju svoje prijedloge kako bi trebao izgledati konačni dokument o modelu povoljne prodaje građevinskog zemljišta u Varaždinu. 

5 Odgovora

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari