Gotovo 70 posto električne energije u Hrvatskoj lani proizvedeno iz obnovljivih izvora

Pixabay.com
Obnovljivi izvori energije, Foto: Pixabay.com

U ostvarenoj proizvodnji električne energije u siječnju svi obnovljivi izvori su sudjelovali sa 77,2, a neobnovljivi sa 22,8 posto, objavljeno je u priopćenju udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatska.

U raspoloživoj električnoj energiji, pak, obnovljivi izvori sudjelovali su sa 65,6 posto.

Hidroelektrane su pritom imale dominantnu ulogu u proizvodnji električne energije s udjelom od 42,9 posto. Drugi obnovljivi izvori zauzeli su drugo mjesto s postotkom od 22,7 ispred neobnovljivih s 19,4 i NE Krško s 15 posto.

Vjetroelektrane su, navode u priopćenju, ostvarile povijesno rekordnu proizvodnju od 294 GWh čime su premašile proizvodnju električne energije hrvatskog dijela NE Krško za 34 GWh.

Prema preliminarnim podacima obnovljivi izvori energije mogli bi zatvoriti 2023. s doprinosom u godišnjoj nacionalnoj proizvodnji električne energije od gotovo 70 posto.

Time bi bila zabilježena dosad najveća proizvodnja OIE od 11.757 GWh, što je 34,7 poasto više od ostvarene vrijednosti iz 2022. godine.

Proizvodnja vjetro i sunčanih elektrana u 2023. godini također je bila na rekordnim razinama proizvodnje s udjelom u raspoloživoj energiji od 14,5 posto.

Jedan odgovor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari