Google testira novu značajku za ograničavanje korištenja kolačića na Chromu

Pixabay.com
Nove značajke na Google Chrome, Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Google je objavio da će započeti testiranje nove značajke na svom pregledniku Chrome, kao dio plana za zabranu kolačića koje oglašivači koriste u praćenju potrošača.

Google je spreman 4. siječnja uvesti značajku pod nazivom “Zaštita od praćenja” za jedan posto Chromeovih korisnika na globalnoj razini, koja će prema zadanim postavkama ograničiti praćenje između stranica.

Google planira potpuno ukinuti korištenje kolačića trećih strana za korisnike u drugoj polovini 2024. godine, prenosi Hina. To izaziva zabrinutost zbog pitanja kršenja pravila tržišnog natjecanja na što je upozorila britanska Uprava za tržišno natjecanje i tržišta (CMA).

CMA istražuje Googleov plan da ukine podršku za neke kolačiće u Chromu, jer regulator strahuje da bi to moglo ometati konkurenciju u digitalnom oglašavanju, ali i nadzoru najvećeg segmenta zarađivanja novca – oglašavanja.

Kolačići su datoteke koje omogućuju web stranicama i oglašivačima identifikaciju web surfera i praćenje njihovih navika i sklonosti za robama i uslugama.

Europska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margrethe Vestager u lipnju je naglasila da će se istrage agencije o Googleovom uvođenju alata za blokiranje kolačića trećih strana – u sklopu tvrtkine inicijative “Privacy Sandbox” – nastaviti.

Oglašivači pak smatraju da će gubitak kolačića u najpopularnijem pregledniku na svijetu ograničiti njihovu mogućnost prikupljanja informacija u personalizaciji oglasa i učiniti ih ovisnima o Googleovim korisničkim bazama podataka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Popularno

Novi broj magazina „Financije.hr” donosi brojne ekskluzivne poslovne priče, intervjue i događaje iz regije i svijeta…

Komentari